Zijn de Russen slimmer dan de westerlingen?

Poetin blijft in Rusland een grote voorstander van goud. Er zijn heel wat foto’s van hem te bespeuren waarop hij poseert met een grote goudstaaf. Dat heeft niet alleen te maken met de macho houding van Poetin, maar ook met het feit dat de Russen weten waar de klepel hangt. Edelmetaal is een uitstekende manier om de grote deviezenposities van de Russische centrale bank te diversifiëren.

De Russische centrale bank blijft dan ook een zeer grote koper van fysiek goud. China doet ondertussen niet mee met de aankopen. De Russische centrale bank alleen al heeft zijn goudreserves in augustus met nog eens 1 miljoen ounces opgetrokken. Dat blijkt uit een studie van Commerzbank. Dat komt overeen met een aankoop van 31,1 ton. Per 1 september waren de holdings goed voor om en bij de 64,3 miljoen ounce. Dat komt overeen met zowat 2000 ton.

Een paar dagen geleden heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een gelijkaardige forse stijging vastgesteld. De Russische centrale bank blijft bijgevolg de grootste officiële koper. China heeft daarentegen geen goud gekocht, en dat nu al twee jaar op rij.

Het ziet er dus naar uit dat we het koopgedrag van de Russen de komende maanden in de gaten moeten houden, nu de Chinezen zijn weggevallen als belangrijke koper.

De Russen zijn zeker geen idioten en de perceptie in het Westen is volledig verkeerd. Zij weten dat goud eeuwig is en een diversificatiewaarde heeft.

[xyz-ihs snippet=”goud”]