Aziatische festivalseizoen kent beter dan verwachte vraag naar goud

In Azië en voornamelijk India, de tweede grootste edelmetaalconsument na China, vierde afgelopen week het Dhanteras en Diwali festival, waarbij normaliter behoorlijk wat goud aan wordt gekocht.

Het is ook de inleiding van het huwelijksseizoen in India, waarbij tevens veel goud aan wordt gekocht. Een seizoen met een hogere vraag naar goud in Azië tot het Chinees Nieuwjaar in februari.

Daarbij steeg ook ditmaal de vraag naar fysiek goud, dit ondanks de recente downtrend en beperkte activiteit.

Harshad Ajmera, eigenaar van JJ Gold House, een groothandelaar in Calcutta: “We were initially sceptical about Diwali demand but it jumped this week, despite higher prices”

De Indiase goudprijs daalde zo’n 3 procent, na het bereiken van het hoogste niveau in vijf jaar tijd eind vorige maand.

Die prijsstijging gaf consumenten blijkbaar vertrouwen dat het edelmetaal de komende jaren beter zal presteren dan andere activaklassen, aldus Saurabh Gadgil, managing director bij PNG Jewellers.

Juweliers rapporteerden tijdens Diwali betere verkopen dan vorig jaar, zo geeft Nitin Khandelwal, voorzitter van All India Gems & Jewellery Domestic Council aan.

Ronan Manly, edelmetaalanalist bij BullionStar, gaf aan dat ook in Singapore de vraag sterk was. Begin vorige week stegen de verkopen merkbaar. Elders in Azië, zoals in China, viel de vraag tot nu toe enigszins tegen.

Ondertussen kende de goudprijs in dollars zijn slechtste week sinds midden augustus, met een 1 procent daling. Stijgende renteverwachtingen en de opleving in de dollar ondermijnde de vraag naar het gele edelmetaal.

Na het bereiken van het laagste punt in 19 maanden tijd in augustus kende de goudprijs een opleving in oktober. Voornamelijk vanwege wereldwijde aandelenmarkten die flinke tikken te verduren kregen.

Terwijl goud nu 4 procent hoger koerst sinds augustus staat het nog steeds bijna 12 procent lager dan in januari van dit jaar. Toch lijkt er ook in westerse markten een licht positieve tendens te ontdekken.

Hedgefunds en vermogensbeheerders verminderden hun netto short positie in het edelmetaal met 8.136 stuks tot 37.486 contracten in de week van 6 november, zo bleek uit afgelopen vrijdag vrijgegeven data.

Bronnen: Financial Times, Reuters, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999