Australische goudproductie op hoogste punt in 18 jaar

De Australische goudproductie bereikte afgelopen jaar het hoogste niveau in bijna twintig jaar tijd.

Zowel nieuwe goudontdekkingen als hogere prijzen zouden het land in positie moeten brengen ook dit jaar als tweede grootste goudproducent ter wereld uit de bus te komen, aldus mijnbouwadviesbureau Surbiton Associates.

Surbiton Associates’ directeur Sandra Close gaf aan dat de 301 ton goud goed was voor zo’n 16 miljard, op basis van de gemiddelde goudprijs over het gehele jaar.

Close: “At the average gold price for 2017, the 301 tonnes was worth almost A$16 billion. Australian gold production is still trending upwards and the next few years look promising”

In een rapport dat zondag werd gepubliceerd, verklaarde het bedrijf dat de Australische goudproductie in 2017 is gestegen tot 301 ton, het hoogste niveau sinds 1999.

De goudproductie in het laatste kwartaal van 2017 bedroeg in totaal zo’n 80 ton, een stijging van 6 ton ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Terwijl de goudproductie steeg, kenden ook de Australische mijnbouwers ook een bescheiden meevaller, gekeken naar de prijsstijging van goud in Australische dollars met 4,5 procent tot 1.662 per ounce.

Vooruitblikkend zei Close dat Surbiton Associates niet verrast zou zijn als de jaarlijkse Australische goudproductie dit jaar weer recordhoogten aan gaat doen, wanneer nieuwe productie online komt.

Gezien het aantal projecten dat op gang komen en met weinig te verwachten sluitingen, zou het niet verwonderlijk zijn om er nog eens 20 ton aan jaarlijkse goudproductie aan toe te voegen, aldus Close.

Daarmee zou het record van 1997, met een goudproductie van 314 ton, overschreden kunnen worden.

Zij waarschuwde er ook voor dat de productiecijfers op kwartaalbasis naar verwachting volatiel zullen blijven, met een daling in het verschiet voor huidig kwartaal, in verband met productieverstoringen die weer gerelateerd zijn.

Momenteel is Australië de op één na grootste goudproducent ter wereld, achter China, dat volgens de World Gold Council vorig jaar
430 ton van het edelmetaal produceerde.

Bronnen: The West Australian, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]