Bijzonder lage waarderingen goudmijnbouwaandelen

Goudproducenten doen alles wat ze verondersteld worden te doen – meer winst uit mijnen drukken, penny-pinching op projecten en zich verzetten tegen het soort grote deals die hen in moeilijkheden brachten toen de prijzen daalden.

Terwijl dat grote institutionele aandeelhouders tevreden stelt, is het niet genoeg om meer algemene beleggers te lokken.

Rick Rule van Sprott US Holdings ziet voor goudmijnbouwaandelen toch een uitgelezen kans. Volgens hem wordt 2018 een goed jaar. Rule:

“The shares haven’t kept up with the metal, and sectors increase in price when they exceed expectation. The expectation for the gold stocks is so low that they can’t help but exceed expectation. I think it’s going to be a good year”

Goudmijnbouwproducenten als Barrick Gold en Goldcorp gingen in 2016 nog flink hoger, toen samen op met de eindelijk stijgende goudprijs na een pijnlijke meerjarige daling.

Sindsdien steeg goud door, maar de goudmijnbouwaandelen blijven flink achter.

De aandelen worden zelfs verhandeld op een goedkoopste punt ten opzichte van de Dow Jones Industrial Average in meer dan een jaar tijd.

Beleggers geven veel meer de voorkeur aan goud ETF’ s. Daarnaast zijn producenten die in andere metalen zitten, als lithium en kobalt, en die meeliften op de oplaadbare batterijen hype, een stuk gewilder.

Althans, dat bleek tijdens de BMO metals and mining conference. David Harquail, CEO van Franco-Nevada en voorzitter van de World Gold Council:

“Right now, gold has been so boring and asleep that nobody cares. It’s the first time, even my schedule isn’t filled”

Volgens Pierre Lassonde, voorzitter bij Franco-Nevada, is vooral de schaarste in M&A tekenend voor het gebrek aan groei dat door goudbedrijven wordt nagestreefd.

En volgens hem zal dat best nog eens 12 tot 18 maanden kunnen duren voordat beleggers een verdere groei zullen eisen.

Ondertussen zien de slecht presterende goudaandelen er bijzonder goedkoop uit, aldus Lassonde, die aangeeft dat, gekeken naar de waarderingen, hij ze op het laagste punt ziet koersen sinds de jaren zeventig.

Bronnen: Investing News, Bloomberg

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.