Angst bij beleggers geven goudmijnbouwbedrijven een boost

goudmijnbouwbedrijven

Goudmijnbouwaandelen stegen maandag voor de zevende opeenvolgende dag. Dat was de langste “winning streak” sinds augustus 2014.

De NYSE Arca gold miners index, dat bijna 50 namen omvat van grote goudmijnbouwbedrijven als Barrick Gold en Newmont Mining, steeg op maandag in zijn totaliteit met 3,3 procent.

Met de stijgingen van de 6 dagen daarvoor klom de index maar liefst 10 procent.

Mede debet was de stijgende goudprijs, die in diezelfde periode 3,8 procent steeg tot 1.235 per troy ounce. Reden daarvan kan worden gezien in het politieke en juridische getouwtrek door president Donald Trump.

Zijn veelbesproken inreisverbod voor 7 landen, maar ook geopolitieke zorgen, zoals een mogelijke valuta- en/of handelsoorlog met landen als Japan, Duitsland en niet te vergeten China, zorgen voor een grotere interesse in het edelmetaal.

Rob Sica, director global metals bij TD Securities:

The acceleration of protectionism and ‘currency war’ chatter directed toward key trading partners should be seen as a catalyst driving the yellow metal to higher ranges

Goudmijnbouwbedrijven wisten in 2016 al hun grootste jaarlijkse winst te behalen sinds 2002 en hun eerste jaarlijkse winst in zes jaar tijd.

Gemiddeld steeg de goudmijnbouwsector met 50 procent, en dat op een in verhouding slechts licht gestegen goudprijs.

Dit jaar weet de sector sinds 1 januari al een plus bij te schrijven van 17 procent.

Een van de redenen van die goede prestaties kan gevonden worden in het feit dat deze bedrijven bijzonder hard in de kosten hebben gesneden.

Dat was ook nodig gezien de onrendabele deals die zij de jaren daarvoor hadden gesloten.

Volgens George Cheveley, portfolio manager bij Investec Asset Management, zullen goudmijnbouwbedrijven dit jaar meer gefocust zijn op het genereren van goede cashflow en minder op acquisitie.

Maar toch is dat niet wat we per se zien. Goudmijnbouwbedrijven lijken juist begonnen aan de jacht.

Nieuwe rondes van fusies en overnames liggen in het verschiet, waarbij vooral geconcentreerd wordt op de exploratiebedrijven.

Nu de sector in zijn geheel uit het dal lijkt te kruipen, wegens een herstellende goudprijs en die enorme kostenbesparingen die eindelijk effect lijken te sorteren, krijgen de bedrijven te maken met afnemende reserves en een tekort aan nieuwe ontdekkingen.

Peter Steenkamp, ceo van Harmony Gold Mining, gaf in een interview aan:

All of us have got one issue and that’s we haven’t much exploration in the last 10 years, and all our assets’ lives are getting shorter. Everybody is looking to replace the ounces that they’re mining

Het geeft aan dat er wel degelijk goed te investeren valt in mogelijke overnamekandidaten in vooral de exploratiefases in de goudmijnbouwsector.

Het probleem is dat de sector en de meeste bedrijven een slechte geschiedenis kennen gekeken de deals die zij eerder sloten.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]