Analisten RBC Capital Markets blijven bullish over goud

De jongste tijd zijn er een aantal analisten die minder bullish zijn geworden over de vooruitzichten van de goudprijs. Zoals zo vaak heeft dat te maken met de koers van het goud, die een klein beetje gezakt is. Het sentiment volgt hier dus wel degelijk de prijs.

Maar volgens de analisten van RBC Capital Markets is er geen reden tot ongerustheid en blijft de stierenmarkt in het goud onverminderd  sterk. In een rapport dat gisteren, maandag, werd bekendgemaakt, verwacht het wereldwijde aandelenteam van de bank dat de goudprijzen in het tweede deel van het jaar sterk zullen blijven. Ze wijzen met name op de exchange traded funds die door goud gedekt worden en die een belangrijke driver zijn geweest van de hogere goudprijzen.

Volgens de analisten is het noemenswaardig dat er geen grote terugbetalingen zijn geweest van goud ETF’s. In totaal zijn de holdings in deze fondsen immers stabiel gebleven ondanks de schommelingen in de goudprijs. De analisten geloven dat een sterke goudprijs aan het eind van het jaar, en in januari, wanneer het Chinese Nieuwjaar er weer aan komt, in het vierde kwartaal van dit jaar een sterke mogelijkheid is.

Volgens gegevens van RBC waren er vrijdag 64,9 miljoen ounces opgeslagen in deze ETF’s. Dat komt min of meer overeen met de 64,8 miljoen ounces begin augustus en is een stijging in vergelijking met de 47 miljoen ounces aan het begin van het jaar.

De analisten verwachten ook dat het wereldwijde economische klimaat in het voordeel zal blijven van de edelmetalen. De Fed zal de rente minder snel optrekken dan verwacht en op overheidsobligaties blijven beleggers geconfronteerd met negatieve reële rendementen. Ook de volatiliteit op de beurzen begint aardig toe te nemen nu de Fed warm en koud blaast, en dat is natuurlijk een gedroomde situatie voor goudbeleggers.

Maandag dachten de markten dat er een mogelijkheid was van 21% dat de Fed in september de rente zou optrekken, en dat er in december een mogelijkheid was van 58,6%. Dit alles is echter praat voor de vaak, want de schulden zijn nu eenmaal zo hoog dat er weinig anders te doen is dan de rente niet te verhogen.

En RBC Capital Markets ziet de bui blijkbaar ook al hangen, want voor 2017 verwachten ze dat de gemiddelde goudprijs 1500 USD per ounce zal bedragen. Dat is nog een heel conservatief koersdoel. Ook zilver zal hiervan profiteren. Maarten Verheyen verwacht zelfs een stijging tot 26 USD per ounce, of een stijging met maar liefst 37%.

Onmogelijk? Zeg nooit nooit. Ondertussen kan je wel een monsterbox Philarmonikers kopen voor minder dan 10.000 EUR. Profiteer ervan zolang dat nog duurt!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]