Kans op renteverhoging steeds groter, goud zal profiteren

Volgens Mazza, manager van de grootste goud-ETF, zal zelfs een onverwachte rentestijging komende maand niet genoeg zijn om beleggers te weerhouden om in goud te investeren. David Mazza, hoofd-research ETF’s en mutual-funds bij State Street Global Advisors:

We’re still going to be in an environment where rates in the U.S. are still very low. There are still opportunities for investors to own gold. A surprise rate hike may trigger a temporary sell-off, but not one that’s causing a bear market

Aanhoudingen in goud-gedekte ETF’s zijn hard op weg om ook het derde kwartaal hoger te eindigen. Huidige stijging – 3 kwartalen op rij – is sinds 2012 niet meer voorgekomen. Dit terwijl de kans op een renteverhoging in september met de dag lijkt te stijgen.

Beleggers investeerden ondertussen al 12,4 miljard dollar in de SPDR Gold Shares dit jaar. Geen enkele andere ETF in welke klasse ook kende een grotere instroom.

Investeringen in goud-ETF’s betreft toch nog steeds slechts 3 procent van de 3,21 biljoen dat beleggers te investeren hebben. Volgens UBS is er voor beleggers dan ook nog genoeg ruimte om te diversifiëren in goud en goud-gerelateerde activa.

Volgens Francisco Blanch – hoofd grondstoffen research bij Bank of America Merrill Lynch – zou de goudprijs door een vertraging in renteverhogingen door centrale banken best richting de 1500 dollar kunnen.

Of een renteverhoging pas in december komt is de vraag, de Federal Reserve lijkt niet te kunnen wachten. Dit terwijl beleggers niet helemaal overtuigt zijn van economische cijfers uit de VS, cijfers die een renteverhoging zouden moeten verantwoorden.

Het Institute for Supply Management gaf aan dat er een krimp is in Amerikaanse productie. Overheidscijfers gaven aan dat er minder mensen werden aangenomen en een rapport aangaande consumentenvertrouwen toonde dat dit vertrouwen op het laagste punt stond in 4 maanden tijd.

Hebba Investments denkt dat de Fed de rente al deze maand zal verhogen, al is ook de Fed zelf niet overtuigt van de sterkte van de economie. Zij verwacht daarom ook stimulering op ander vlak.

De beide presidentskandidaten, economen, politici, andere landen, het IMF, allen geven ze aan dat er wereldwijd de noodzaak is om uitgaven aan infrastructuur flink te verhogen om huidige economische zwakte te bestrijden. Zij pleiten daarmee voor honderden miljarden aan stimulering.

Wanneer de Fed een renteverhoging in september aan zal kondigen zal ook dra inflatie volgen wegens die fiscale stimulering. Volgens Hebba Investments bestaat er dan ook een grote kans op een zwakkere goudprijs op de zeer korte termijn, maar een hogere goudprijs daarna.

Bronnen: Seeking Alpha, Bloomberg, SPDR

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.