Amerikaanse staten voeren wetgeving door om goud weer wettig betaalmiddel te maken

Bezorgdheid over inflatie en een zwakkere Amerikaanse dollar zorgt ervoor dat meer dan 12 Amerikaanse staten bezig zijn met het doordrukken van wetgeving om gouden en zilveren munten als volledig wettig betaalmiddel te erkennen.

Zo werd met de ondertekening van de wet op “sound money” door de gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson, vandaag officieel een einde gemaakt aan de belasting op de verkoop van goud, zilver, platina en palladium.

De vrijstelling van de omzetbelasting in Arkansas wordt van kracht op 1 juli 2021. Daarmee heeft hij een voorbeeld gesteld voor wetgevers in New Jersey, Maine, Ohio en Tennessee, die dit jaar nog soortgelijke maatregelen in hun eigen staten overwegen.

De grondwet staat toe dat staten hun burgers de mogelijkheid geven om schulden af te lossen in goud en zilver, aldus Ed Moy, voormalig directeur van de U.S. Mint.

Moy: “What it does allow the states to do is give their citizens the ability to settle debts in gold and silver. It’s never been exercised since it was written into the Constitution until recently. After the Financial Crisis, a number of states, the current number is 12 of them, are trying to figure out how to operationalize Article 1, Section 10, to allow their citizens to buy and sell things in gold and silver”

Een aantal staten heeft dit initiatief al genomen, aldus Moy, die tussen 2006 en 2011 directeur was van de U.S. Mint onder president Bush en president Obama.

Utah is in 2011 als eerste staat begonnen met het operationaliseren hiervan.

Er zijn verschillende stappen te nemen voor de staten en de eerste stap is goud en zilver vrij te stellen van belastingen aangaande aan- en verkoop en vrijstelling van winstbelasting.

Met Arkansas meegerekend zijn er nu in totaal 40 staten in de VS die goud en zilver geheel of gedeeltelijk vrijstellen van belasting op verkopen.

Dan blijven er nog 10 staten en District of Columbia over als de voornaamste jurisdicties die burgers hard blijven straffen, wanneer zij hun spaargeld willen beschermen tegen devaluatie van fiat valuta.

Bronnen: Kitco, FX Street

Foto: Flickr