Achteruit kijken

In oktober 2023 maakte de goudprijs uiteindelijk snel een zwakke septembermaand goed.

Vijf jaar geleden, in 2018, was oktober ook het begin van een rally. Achteraf gezien was dit zelfs hét startpunt van een aanzienlijke stijging in de goudprijs, waar we vandaag de dag nog steeds van profiteren.

Over de afgelopen vijf jaar is de goudprijs in euro met een indrukwekkende 77% gestegen (25/10/2018 – 25/10/2023). Volgens onze berekeningen komt dat neer op een gemiddeld jaarlijks rendement van +12,1%.

We kunnen alleen maar hopen dat de recente rally in de komende tijd vergelijkbare resultaten oplevert. Op fundamentele basis hebben wij daar vertrouwen in, maar alleen de toekomst zal dat uitwijzen.

Zoals u wellicht weet, is fysiek goud aankopen en bewaren helemaal niet zo ingewikkeld. Iedereen kan vrij eenvoudig een gedeelte van zijn/haar vermogen in fysiek goud aanhouden.

Nu de cijfers een jaarlijks rendement van meer dan 12% laten zien, hebben we eens onderzocht wat we hadden kunnen bereiken als we ons geld bij onze bank hadden gelaten gedurende dezelfde periode. Niet op een rekening, maar volledig belegd.

De krant De Tijd heeft een “fondsenzoeker” op haar website. Deze geeft ons toegang tot de resultaten van maar liefst 14.560 beleggingsfondsen die in euro noteren en waarop u in België (en Nederland) bij uw bank kan inschrijven. De fondsenzoeker heeft ook een handige tool om het rendement van deze beleggingen in aandelen, obligaties of andere financiële producten te vergelijken, ook over een periode van vijf jaar (sinds oktober 2018).

Het resultaat? Van de 14.560 beleggingsfondsen die door experts worden beheerd, slagen slechts 123 erin om de prestaties van fysiek goud te evenaren of te overtreffen (op 25/10/23).

Het gewoon vasthouden van een positie in goud presteerde in 99,15% van de gevallen beter dan beleggen via uw bank gedurende de afgelopen vijf jaar. Minder dan 1% van de professionals klopte de prestatie van fysiek goud in euro.

En wat brengt de komende vijf jaar?

Ons geld staat opnieuw op goud!

P.S. Hebben we onze periode nu niet “bijzonder handig” gekozen zodat goud er beter uitkomt?
De afgelopen vijf jaar blinkt goud inderdaad ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden, maar ook op een langere termijn is dat het geval.
Over een periode van de laatste twintig jaar bijvoorbeeld, steeg goud met +469% in totaal, wat neerkomt op 9,1% per jaar. Zonder enige twijfel laat goud ook over die periode bijna alle fondsen ver achter.