Accountantskantoor EY aangeklaagd door voormalig werknemer

Uit onderzoek blijkt dat accountantskantoor EY bewijzen van smokkel, door een georganiseerde misdaadbende die drugsgeld witwast, heeft verdoezeld.

Big Four accountant EY wordt in ieder geval beschuldigd van juridische en ethische schendingen in haar controlewerk voor een goudraffinaderij in Dubai.

In januari gaat die rechtszaak in Londen voorkomen. Deze wordt aangespannen door Amjad Rihan, een voormalig partner bij EY.

Hij geeft aan dat hij het bedrijf uit werd gewerkt nadat hij de witwaspraktijken door Kaloti Jewellery International identificeerde.

Hij klaagt vier EY-entiteiten aan, waaronder zowel de wereldwijde als de Europese ondernemingen, voor zo’n 15 miljoen dollar.

Amjad Rihan was de hoofdaccountant voor EY in Dubai in 2013. Hij geeft aan dat hij de verdachte activiteiten op dat moment heeft willen melden.

Zijn meerdere hebben vervolgens de rapporten afgezwakt en hem laten weten het gegeven niet te melden bij de autoriteiten, aldus Rihan.

Rihan: “If you identify a suspicious transaction you should report it to the authorities and what we identified was way beyond suspicion. Instead of reporting the crimes that I told them about, my bosses just covered them up”

BBC Panorama is erachter gekomen dat een bende geld heeft witgewassen door 3,6 ton goud te verkopen aan de Kaloti-raffinaderij in Dubai. Zowel EY als Kaloti ontkennen alle beschuldigingen.

Toch kwamen in 2017 in Frankrijk zevenentwintig leden van de witwasbende in de cel terecht.

De bende had geld ingezameld bij drugsdealers in het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. Zij waste dit vervolgens wit door middel van de aankoop en verkoop van goud op de zwarte markt.

EY heeft verzuimd verdachte activiteiten bij een van ’s werelds grootste goudraffinaderijen te melden en vervolgens een nalevingsrapport gewijzigd om de misdaad te verbergen.

Documenten ingezien door Panorama en het Franse persbureau Premieres Lignes tonen aan dat Renade International – een bedrijf dat eigendom is van een lid van de witwasbende – alleen al in 2012 146 miljoen dollar goud verkocht aan Kaloti.

Het jaar daarop werd het accountantskantoor EY, voorheen bekend onder de naam Ernst and Young, gevraagd om een audit te doen op Kaloti’s naleving van de regels.

De accountants ontdekten dat Kaloti in 2012 in totaal voor 5,2 miljard dollar in contanten had uitbetaald, maar EY heeft daarbij geen verdachte activiteiten gemeld bij de autoriteiten.

EY hielp daarnaast een misdaad te verdoezelen: de export van goudstaven van Marokko naar Dubai die met een laagje zilver waren bedekt, om zo exportlimieten voor goud te vermijden.

De BBC en Premieres Lignes hebben nu ontdekt dat dit gesmokkelde goud eigendom was van datzelfde Renade International.

Bronnen: Financial Times, BBC

Foto: Flickr