Verkoop goud tijdens Dhanteras daalt 40 procent

De goudprijs koerst in India, de op een na grootste goudconsument ter wereld, dicht bij het vorige maand bereikte record. Een reden waarom de goudverkoop tijdens Diwali flink tegenvalt.

Dit komt ook zeker doordat de economische groei in het land is gezakt naar het laagste punt in zes jaar tijd, waarbij de werkloosheid stijgt en er een lichte kredietcrisis heerst.

De Indiase goudimport daalde daarnaast in september voor een derde maand op rij, tot het laagste niveau in meer dan drie jaar tijd. Dit doordat juweliers hun aankopen aanpasten aan de zwakkere vraag.

De Diwalifeesten, ook wel bekend als het Festival of Light, waren het afgelopen weekend in volle gang. Toch bleek het voor de binnenlandse goudmarkt geen feestje.

Het festival begon vrijdag met de feestdag Dhanteras – de dag dat er volop goud en zilver wordt aangekocht. Echter bleek de goudverkoop liefst 40 procent lager dan vorig jaar.

SP Angel: “The Indian community celebrated the Diwali festival. India Today reports that sales fell by as much as 40% due to higher gold prices and lower consumer activity on Dhanteras day, the most auspicious day in the Hindu calendar”

Geschat wordt dat slechts 6.000 kilo goud werd verkocht op vrijdag ten opzichte van de 17.000 kilo goud van vorig jaar, zo meldde India Today. Nog een grotere daling dus dan die 40 procent.

Vooral de hoge goudprijs lijkt kopers op afstand te houden, vorige maand bereikte dat een hoogste koers ooit. Sindsdien zijn de prijzen een beetje gedaald maar blijkbaar niet genoeg om kopers te enthousiasmeren.

Tijdens Dhanteras ziet men normaliter een herstel in de vraag. Dit jaar was er echter sprake van kortere rijen bij de Zaveri Bazaar in Mumbai, de grootste goudmarkt van het land.

Ook de verschuivende demografie en de toenemende toegang tot het bankwezen hebben de aankopen van het gele edelmetaal afgeremd, wat de wereldwijde vraag zou kunnen beïnvloeden.

Tien jaar geleden was de Indiase vraag naar goud goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde vraag. De consumptie is sindsdien met zo’n 24 procent gedaald.

Goud was oorspronkelijk populair als “store of value”, omdat banken niet beschikbaar waren.

Maar het aandeel volwassenen op het platteland met een bankrekening was in 2017 al gestegen tot 79 procent. Daar waar dit in 2011 nog slechts 33 procent was, zo blijkt aldus uit gegevens van de Wereldbank.

Een groter deel van de volwassen Indiase bevolking heeft nu een bankrekening dan bijvoorbeeld in Hongarije of Turkije.

Toch zal de buitenproportionele rol van India op de wereldwijde goudmarkt niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Indiase consumenten zijn nog steeds goed voor meer dan een op de zes gram goud die wereldwijd verkocht wordt.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr