Acacia Mining beschuldigd van illegale activiteiten in Tanzania

De nationale regering van Tanzania, een van Afrika’s belangrijkste landen in goudproductie, zocht vorige maand het gevecht op met Acacia Mining.

Sinds die tijd kostte dat lokale mijnbouwbedrijven al vele miljarden aan marktwaarde.

Een maand geleden richtte Tanzaniaanse toezichthouders de pijlen op een van ’s lands grootste goud- en koperproducenten. Zij beschuldigden Acacia Mining te sjoemelen met royalty’s.

Een speciaal comité van Tanzaniaans president John Magufuli verklaarde in het openbaar dat Acacia Mining – dat voor 64 procent in handen is van de Canadese goudmijnbouw grootmacht Barrick Gold – dat zij de waarde van haar goudexport 10 maal onderschat heeft.

De aantijgingen komen nadat Acacia sinds maart officieel onderzocht wordt. Toen al liet de Tanzaniaanse overheid weten dat zij de export van haar goudhoudende concentraat per direct moest stoppen.

Op dat nieuws daalde de aandelen van de aan de Londense beurs genoteerde onderneming van 435 tot zo’n 270 pond op slechts enkele dagen.

Ook vorige week maandag en dinsdag ging het weer hard onderuit nadat Tanzania Acacia beschuldigde van het illegaal opereren in het Oost-Afrikaanse land, en het aangaf voor een deel eigenaar te willen worden.

De officiële commissie beschuldigde Acacia dat zij de afgelopen 20 jaar voor meer dan 48 miljard dollar te weinig heeft betaald voor bepaalde goudexport. Volgens Nehemia Osoro, voorzitter van het onderzoeksteam, is het bedrag bij de koperexport van het bedrijf nog vele malen hoger.

President Magufuli accepteerde de aanbevelingen van de commissie en gaf aan dat Acacia het geld zal moeten terugbetalen.

Acacia ontkende de beschuldigingen.

Ook analisten geven aan dat de claims van de Tanzaniaanse regering moeilijk te geloven zijn.

Het zou er voor zorgen dat het land pardoes een van ’s werelds grootste goudproducenten is en Acacia’s winst, van 161 miljoen dollar afgelopen jaar, vele malen hoger zou moeten zijn.

Acacia’s aandelen gingen maandag nog eens 13 procent lager naar 261 pond. Sinds augustus daalde de koers al meer dan 50 procent.

Barrick Gold Corp. voorzitter John Thornton bracht daarop afgelopen woensdag een bezoek aan de Tanzaniaanse president Magufuli en gaf daarna aan dat zijn bedrijf bereid is om te betalen.

Op dat nieuws stegen de aandelen van dochteronderneming Acacia Mining weer met dubbele cijfers.

Nu, drie dagen later, koerst het aandeel weer bijna op de 300 pond.

Bronnen: Financial Times, Mining, Yahoo, Bloomberg

Bron: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.