Beleg in edelmetalen en bescherm je portefeuille

In de huidige marktomstandigheden is het geen overbodige luxe om bescherming in te bouwen in je beleggingsportefeuille. Een belangrijke manier om dat te doen, is diversificatie. Wanneer je cash belegt in een markt, dan is er immers altijd het potentieel om verlies te maken. Slimme beleggers weten hoe ze het potentiële risico kunnen verminderen en zijn niet bang om kleine verliezen te nemen als ze daardoor grote winsten kunnen boeken.

Het probleem is dat je echter nooit weet wanneer de verliezen gaan toeslaan op de markt. Situaties die we de afgelopen jaren hebben gezien, denk maar aan terreuraanslagen of natuurrampen, zijn inherent onvoorspelbaar. Daar moet je dus mee leren omgaan, en dat is niet eenvoudig.

Slimme en/of ervaren beleggers focussen zich op de eerste plaats op het vermijden van risico’s, of proberen ze in te perken.

Denk maar eens aan de aanslagen van 11 september. Toen gingen de markten dicht gedurende zeven dagen, en toen ze opnieuw open gingen, gingen de indexen 7% lager. Hoewel bijna alle activaklassen het enorm moeilijk hadden in die periode, ging goud hoger. Dat toont aan dat wanneer de markten crashen, goud en zilver een intrinsieke waarde behouden onder alle omstandigheden.

Vroeger gebruikten mensen vooral obligaties om te gaan diversifiëren in hun portefeuille. Nu is dat voordeel helaas weggevallen omdat de rentevoeten op obligaties zo fors gedaald zijn. Het diversificatievoordeel is daarom weg. Integendeel, obligaties zijn op dit moment enorm risicovol door het renterisico dat ze met zich meedragen.

Het punt van diversificatie is immers dat er activa in je portefeuille zitten die stijgen of tenminste stabiel blijven wanneer de rest daalt.

Wanneer je in internationale aandelen investeert buiten je thuismarkt, behaal je dat effect maar gedeeltelijk, want daar kleven ook aandelenrisico’s aan vast. Goud en zilver hebben het voordeel dat ze een historie hebben van 5000 jaar. Het zijn dus de ultieme activa wanneer alles fout gaat op de markten. Het is een must om dit in de portefeuille te hebben.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999