Goud op laagste punt in vier weken

De goudprijs gaat vandaag langzaam lager en koerst rond de 1.250 dollar per ounce. Daarmee doet zij het laagste punt aan in bijna vier weken tijd.

De dollar blijft ondertussen op relatief waardevaste koers terwijl de markt wacht op commentaar van New York Fed-president William Dudley.

Zijn woorden vandaag in New York zullen gewogen worden na de tegenvallende Amerikaanse economische cijfers vorige week.

Argonaut Securities analist Helen Lau:

Mocht Dudley bevestigen dat de Fed op de haviksstoel blijft zitten denk ik niet dat goud snel zal herstellen

Gegevens van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission gaven vrijdag echter aan dat hedgefunds en vermogensbeheerders hun netto long posities in goud in de week tot 6 juni voor de derde week op rij hebben verhoogd.

Daarmee werd het hoogste niveau aangedaan op zeven maanden tijd.

Thomas Benedix, senior portefeuillebeheerder en commodityanalist bij Union Investment, verwacht eind 2017 dan ook een goudprijs van 1.350 dollar per ounce en geeft redenen daarvoor in een betoog voor Financial Times Advisor.

Met wereldwijde overheidsschulden op een all-time high zullen centrale banken bijzonder voorzichtig zijn met verscherpingsmaatregelen om de duurzaamheid van schulden en stabiliteit van de financiële markten te waarborgen, zo geeft hij aan.

Er zijn slechts twee veilige havens te noemen in de financiële wereld maar beide kennen een andere vorm in attractiviteit als veilige haven.

Ten eerste Treasuries, staatsobligaties, die inkomsten leveren via coupon. Ten tweede goud, dat bekend staat dat het zijn waarde behoud ten tijde van inflatie.

Terwijl het monetaire beleid slechts langzaam zal worden aangescherpt, is de voorspelling dat de inflatie tegelijkertijd blijft stijgen. In die omstandigheden zullen reële rentetarieven ten hoogste matig stijgen en wellicht zelfs dalen, aldus Benedix.

Reële rentetarieven, het verschil tussen nominale rentetarieven en de te verwachten inflatie, mag gezien worden als belangrijkste aandachtspunt van beleggers.

Wanneer het reële rentetarief voor goud interessanter is dan de investering in Treasuries, is de te verwachten uitkomst niet moeilijk te bedenken.

En met (geo)politieke instabiliteit in veel delen van de wereld lijkt een aanhoudende vraag naar goud een gegeven.

Met redelijke zekerheid is volgens Benedix dus te stellen dat reële rentetarieven laag zullen zijn en goud daardoor in de nabije toekomst de interesse zal blijven wekken.

Dit met een stijgende goudprijs als gevolg.

Toch moet ook daar een kanttekening bij gezet worden. De reële Amerikaanse rente is sinds februari stijgende, zowel door tegenvallende inflatiecijfers als verhogingen van de rente.

Het mag een verklaring heten waarom goud tot nu toe maar niet hoger weet te gaan.

Bronnen: FT Advisor, Reuters, Investing

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.