ABN Amro ziet geld in goud

ABN Amro

Ondanks de sterke verkoopdruk op goud sinds medio mei ziet Georgette Boele, coordinator foreign exchange en precious metals strategy bij ABN AMRO, dat de lange termijn uptrend niet is veranderd. De Nederlandse bank herhaalde afgelopen dinsdag haar verwachting dat de goudprijs het jaar zal eindigen op 1370 dollar per ounce, hetzelfde bedrag dat zij als herziene prijs aangaf in februari van dit jaar.

De goudprijs kreeg volgens de bank een flinke knauw – door de verhoogde verwachting van een renteverhoging door de Fed – maar ziet ondanks dat negatieve sentiment in goud geen aanleiding om te denken dat er iets veranderd is. Een herstart van een rally omhoog verwacht de bank dan ook snel. ING:

The repricing of Fed rate hikes this year has resulted in an aggressive sell-off in precious metal prices. Despite the recent moves we expect a restart of the rally in precious metal prices

Reden voor die mening geeft zij door te stellen dat de metaalprijzen boven haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde blijven. De up-trend blijft daardoor in tact. Voor goud ligt dat op 1,163 per ounce, voor zilver op 15.19 en voor platina op 942 per ounce. Enkel de palladium prijs handelt beneden haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde.

Daarnaast kan er van uitgegaan worden dat in ieder geval 1 maar wellicht ook al 2 renteverhogingen door de Fed bij de goudprijs ingeprijsd zijn. Zeker is het allerminst dat die renteverhoging er ook komt in juni of juli, terwijl al wel zeker 1 renteverhoging bij de goudprijs inbegrepen zit. Ook meent de bank dat de dollar zijn grootste stijging wel heeft laten zien, ook dit is gunstig voor de goudprijs. ING:

since the end of April the US dollar has rallied between 3-6% versus major currencies. We think the upside in the US dollar from here is limited unless US economic growth starts to surprise substantially to the upside, inducing The Fed to hike rates more aggressively (not our base case)

En als laatste geeft de bank, als reden voor een hogere goudprijs, mee dat goud ETF aanhoudingen nog steeds hoog zijn terwijl er een nette opruiming is geweest van speculanten. Hierdoor verwacht de bank dat er weer ruimte is gemaakt voor nieuwe investeerders.

Met een voorspelde goudprijs van 1370 dollar per ounce zit zij overigens bijzonder dicht bij een vijftal andere banken die voor dit jaar een goudprijs voorspellen van 1400 dollar per ounce.

Stijgende grondstoffenprijzen zullen de komende maanden zorgen voor een stijgende inflatie de komende maanden, aldus ING. Vandaar dat de bank minder in obligaties zit (underweight) en meer bloot staat aan echte assets zoals grondstoffen (overweight) en vastgoed (neutral).

Bronnen: ABN Amro, Insights, SMM

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]