80%

Hoe groot is de kans dat de zilverprijs afgelopen december zijn definitieve bodem heeft bereikt?

Die kans lijkt nu in elk geval toch wel bijzonder groot… 80% dus!?!

Dat zou betekenen dat zilver hier en nu aan het prille begin staat van een nieuwe bull market.

Enkele redenen om dit te ondersteunen zijn:

Ten eerste omdat het gewoon tijd is… De berenmarkt in zilver heeft lang genoeg geduurd.

Net zoals dag en nacht, wisselen opgaande (stieren) en neergaande (beren) markten elkaar af op de financiële markten.
Na meer dan 4 jaar dalende koersen, met voor zilver een daling van meer dan 70% (!) in dollartermen, is het tijd voor dat andere verhaal…

Ten tweede blijft de fysieke zilvermarkt met een stevig deficiet (tekort) zitten.
Volgens de 2016 Silver Survey van Thomson Reuters, verdween er in 2015 per saldo, maar liefst 3500 TON zilver van de fysieke markt.

De productie van zilver uit mijnen, vermeerderd met alle recyclage van zilver, was dus ruim ontoereikend om aan de vraag te voldoen! (3500 TON is gelijk aan 112,5 miljoen ounces zilver!)

De zilvermarkt stapelt bovendien al langer deze fysieke tekorten op. De laatste tien jaar daalden de bovengrondse voorraden met maar liefst 32.250 TON = 1 miljard Ounces zilver!!!

Het is pertinent onmogelijk dat zilver, zowel edelmetaal, maar ook grondstof voor een groot stuk van de industrie, eeuwig een fysiek tekort laat zien!!!

Ten derde is het niet meer dan logisch dat een steeds groter wordende groep van spaarders en beleggers naar tastbare waarden gaat kijken de komende maanden en jaren.
Negatieve rente op je spaargeld of tastbare rijkdom in eigen bezit, wat zal de keuze zijn de komende jaren?

Ten vierde is ook de waardering van goud en zilver (en platina en palladium) vandaag meer dan waarschijnlijk het laagste ooit!
Dit is de conclusie wanneer je simpelweg de koersen van de edelmetalen vergelijkt met de hoeveelheid “basisgeld” die er circuleert.
Wanneer je gaat vergelijken met de hoeveelheid schulden die de wereld vandaag draagt, krijg je helemaal duizelingwekkende cijfers…

Maar zelfs indien we toch zouden “prijs” hebben voor het 20% scenario en dus toch nog een lagere bodem gaan zoeken met de zilverprijs…

Dan zal het geduld van iedereen in zilver natuurlijk nog maar eens op de proef worden gesteld. Herlees de vier puntjes van hierboven echter gewoon eens, met deze mogelijkheid in het achterhoofd…

Wanneer we de grafiek van zilver erbij halen, zien we toch de opportuniteit van het moment. Na een fikse klim sinds midden december 2015, verschijnt nu (heel waarschijnlijk) de eerste koopkans van de nieuwe bull market!

 

zilver spot USD 3-6-16
Zilver in USD, klik op de grafiek voor het detail.

 

Fysiek zilver, in eigen bezit, is de enige manier om met zekerheid het potentieel van zilver te benutten.

Kijk daarom zeker eens op onze website, naar de Philharmoniker en misschien ook dit keer wel speciaal naar deze bijzonder interessante zilveren munt van 1 kilogram.

bron grafiek: Netdania.