Goud is in, aandelen zijn out!

De jongste maanden zijn de aandelenmarkten weer in goeden doen, maar als je op langere termijn kijkt, dan zijn de prestaties van mainstream aandelen relatief teleurstellend te noemen. Beleggers blijven dan ook geïnteresseerd in goud, zeker omdat sinds het jaarbegin de edelmetalen beter presteren dan de aandelen. Deze trend is waarschijnlijk op de langere termijn gericht, en daardoor mag het niet verbazen dat de flows ook in die richting gaan.

Want als we kijken naar de activa die Amerikaanse ETF’s hebben aangetrokken in vergelijking met vorig jaar, dan valt op dat defensieve beleggingen het meeste geld hebben opgehaald. Als we de woordvoerster van ETF.COM mogen geloven, dan hebben beursgenoteerde fondsen die beleggen in goud en vastrentende beleggingen het meeste geld aangetrokken. Dat laatste is opmerkelijk, omdat de rentevoeten nul zijn of zelfs negatief zijn. Dat kan erop wijzen dat beleggers ondanks alles op zoek zijn naar absolute zekerheid.

Sinds het jaarbegin is er ongeveer 12 miljard dollar in grondstoffen ETF’s gevloeid. Het grootste deel daarvan is gegaan naar goudfondsen. Vooral de SPDR Gold Trust (GLD) alleen al kon maar liefst 8,8 miljard dollar aantrekken.

Ook Amerikaanse vastrentende beleggingen deden het prima en kenden netto inflows van maar liefst 37,6 miljard dollar sinds het begin van 2016. Met name inflatiegelinkte obligaties en Treasuries deden het prima.

Beleggers die absolute veiligheid zoeken, moeten in fysiek goud en zilver beleggen in plaats van in vastrentende beleggingen. Op die manier staat er immers niemand ‘tussen’ jou en je beleggingen. Bij vastrentende beleggingen is er ook steeds een tegenpartij, en dat wil je in deze tijden liever vermijden.

Het beste is munten van verschillende soorten te kopen, zodat je op elk moment gediversifieerd bent en indien nodig je goud- en zilverbeleggingen in kleine stukjes kan verkopen en winst nemen.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.