ABN Amro stelt verwachting goudprijs minimaal bij

Georgette Boele van ABN Amro, volgens Bloomberg beste voorspeller van de goudprijs, verwacht dat de goudprijs minder hard zal stijgen dan eerder aangegeven. Rekende ze eerder nog op een goudprijs van 1350 dollar per ounce eind december, nu stelt zij die verwachting bij naar 1325 dollar per ounce. Boele:

In het derde kwartaal zijn de goudprijzen maar 0,8% gestegen, wat nogal teleurstellend was. Uitspraken van Fed-officials en beter dan verwachte Amerikaanse data hebben de verwachting aangewakkerd dat de Fed dit jaar een rentestap neemt. Dat heeft de Amerikaanse dollar steun gegeven en de Amerikaanse reële rente iets omhoog geduwd

Het is voor de analiste een reden om de verwachting over de goudprijs neerwaarts bij te stellen. Voor de zilverprijs voorspelt Boele een meer volatiele toekomst dan goud. Maar hield zij eerder de verwachting voor zilver eind december op 19 dollar, heeft zij die nu bijgesteld naar 19 en een halve dollar.

Overigens, net als bij goud, toch een lichte daling van huidige notering.

De bank had verschillende redenen om op een sterkere stijging van de goudprijs te rekenen. Zo had zij verwacht dat de brexit een groter effect zou sorteren. Daarop rekende zij op een negatiever sentiment in de financiële markten wat beleggers richting goud had kunnen drijven.

Boele verwacht dat de Fed nog voor het einde van 2016 een rentestap zal nemen. Begin dit jaar rekende zij echter niet op een renteverhoging voor 2016. De bank schroefde zijn verwachtingen bij naar een 25 basispunten stijging in december.

Voor dit jaar heeft de ABN Amro haar verwachting voor de goudprijs dus wat getemperd maar de vooruitzichten voor volgend jaar zijn nog steeds positief. Zo verwacht Boele dat goud eind 2017 als gevolg van een hogere inflatie en een zwakkere dollar waarschijnlijk rond de 1.450 dollar per ounce zal noteren.

Volgens Boele groeit de Amerikaanse economie in een matig tempo. De groei/inflatie verhouding is niet gunstig voor de dollar omdat inflatie boven de groei ligt. Tegelijkertijd is de Amerikaanse reële rente laag en de bank verwacht dat dit ook zo zal blijven.

Alles bij elkaar is dit geen ideale situatie voor een appreciatie van de dollar. Daarom verwachten wij dat de dollar niet sterk zal stijgen. In tegendeel, we verwachten dat de meerjarige opwaartse trend van de dollar voorbij is en dat deze neerwaarts wordt“, aldus de bank.

Het moment waarop de edelmetaalprijzen weer gaan stijgen hangt af van het moment waarop de Amerikaanse renteverhogingen voor 2016 en 2017 volledig zijn verwerkt in de prijzen. Daarna zal de vraag naar goud en zilver vanuit beleggers weer toenemen.

Bronnen: ABN Amro, FD

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]