Het oudste goud van de wereld

Sinds het ontstaan van de planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond de Bulgaarse stad Varna – voor zover wij nu weten als eerste in de wereld – hoe ze goud en koper konden winnen uit erts.

Het grafveld van Varna is een begraafplaats uit de kopertijd in de westelijke Bulgaarse stad Varna, waar het oudste tot nu toe ontdekte bewerkte goud werd gevonden. De graven op het grafveld zijn in 2006 gedateerd op 4560-4450 v.Chr.

De archeologische site is gelegen op 5 km van het centrum van Varna aan de noordoever van het Varnameer. Bij de aanleg van een industrieterrein in de omgeving van Varna werd in 1972 de locatie bij toeval ontdekt door een graafmachinebestuurder. De curator van het geschiedkundig museum van Dalgopol werd erbij geroepen en hij zag het grote historische belang van de vondst.

In een gebied van ongeveer 7500 m² werd een totaal van 294 graven gevonden. Ongeveer 30 procent van de necropolis is nog niet onderzocht.

In totaal werden 3000 voorwerpen uit zeer zuiver goud gevonden met een gezamenlijk gewicht van ongeveer 6 kg. Hieronder bevinden zich arm- en hoofdbanden, halskettingen en rituele staven met massief gouden uiteinden. Ook werden vele gouden sierplaatjes voor kleding gevonden.

In het Dordrechts Museum is van 28 oktober 2016 t/m 28 april 2017 de selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen te zien. Projectleider Deborah Paalman:

De lokale stammen van de Varna-cultuur kunnen gezien worden als de uitvinders van de koper- en goudbewerking. Ze ontdekten dat bepaalde ertsen, wanneer ze verhit worden, ook koper opleveren. Van het koper goten ze bijvoorbeeld werktuigen; het glimmende goud vond zijn toepassing onder meer in sieraden. Dit deden ze al tussen 4000 en 5000 jaar voor Christus, ruim voor de meer bekende Griekse, Romeinse en Egyptische beschavingen

Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna is in het kader van de stedenband tussen Dordrecht en Varna die dit jaar 15 jaar bestaat. Eén van de onderdelen van het jubileum is een tentoonstellingsuitwisseling.

Vooral Graf 43, dat in de tentoonstelling te zien is, blijkt een spectaculaire vondst. Het betreft het graf van een man van circa 38 jaar met veel status. Waarschijnlijk was hij de leidende priester van de gemeenschap.

Hij kreeg een overdaad aan giften mee: een zware gouden ketting, gouden armbanden, een tiental gouden ringen, een gouden peniskoker, een scepter voorzien van gouden hulzen en ringen.

Bronnen: Dordrechts Museum, Archeologie Dordrecht, Wikipedia, Vereniging Dordrechts Museum

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]