Aanzienlijk herstel van de vraag naar goud in de technologiesector

Volgens een studie van de World Gold Council (WGC) is er sprake van een aanzienlijk herstel van de vraag naar goud in de technologiesector.

De goudvraag in de technologiesector was de afgelopen tien jaar jaarlijks goed voor meer dan 380 ton. Bijna 13 procent meer dan de netto goudaankopen door centrale banken, aldus de WGC.

WGC CEO Aram Shishmanian: “Gold’s role in this vibrant and growing industry is broadly unrecognized and often misunderstood”

Tot de belangrijkste toepassingen van goud in de technologiesector behoren telefoons, auto’s, tv’s en ziekenhuismonitoren. Het gele edelmetaal corrodeert niet en staat bekend om zijn geleidende kwaliteiten, vooral als het gaat om coatings voor connectoren, zo gaf Metals Focus consultant Elvis Chou aan.

Chou: “Gold is a soft, pliable material, which can be easily drawn out into narrow wires or plated into thin coatings. These physical properties make gold the ideal material for a wide range of electronic applications”

De vraag naar goud in de technische sector viel in de eerste helft van dit decennium terug, maar kent nu een aanzienlijke opleving, zo blijkt uit de studie van de WGC.

WGC-consultant Trevor Keel meent dat goud een belangrijke rol te spelen heeft in de industrie. In 2017 steeg de hoeveelheid goud die in de technologiesector werd gebruikt met 3 procent tot 332,8 ton. Vooral het laatste kwartaal was bijzonder sterk, met een vraag die toenam tot 88,2 ton, het meest sinds drie jaar, aldus Keel.

Een van de laatste toepassingen van goud komt uit de behoefte aan meer geheugen in elektronische apparaten. Volgens een recent onderzoek van adviesbureau Counterpoint bedroeg de gemiddelde geheugeninstallatie per smartphone vorig jaar bijvoorbeeld meer dan 50 GB. Deze zal naar verwachting tegen het einde van dit jaar al 60 GB bereiken.

Hoewel de vooruitgang in technologie er voor zorgt dat draden dunner worden en er minder draadverbindingen nodig zijn, verwacht de WGC evengoed dat de vraag naar goud hoger zal uitvallen. Vooral wegens de vraag naar meer gegevensopslag.

Andere gebieden waarin de vraag naar goud zal groeien is de omslag naar elektrische auto’s en nieuwe vingerafdruksensoren in elektronische apparaten. Maar zeker ook de gezondheidszorg mag niet worden vergeten. Zo worden gouden nanodeeltjes gebruikt voor diagnostische tests, gentherapie, huidreconstructie, en medicijnproductie.

Bronnen: WGC, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999