Aanhoudingen in goud-ETF’s daalde in jun met 49,3 ton

De hoeveelheid goud in wereldwijde goud-ETF’s (exchange-traded funds) daalde in juni met 49,3 ton tot 2.434,3 ton, aldus de World Gold Council (WGC) vrijdag. In dollars daalde het beheerd vermogen met 2,1 procent tot 97,9 miljard dollar in verhouding tot de maand ervoor.

WGC: “Investors seemed to shrug off poor equity-market performance and escalating global trade tensions, pushing the gold price down by 4.2% in June”

De ETF’s worden verhandeld als aandelen, maar volgen de prijs van de grondstof, waarbij het fysieke edelmetaal opgeslagen wordt ter ondersteuning van de aandelen. Het product geeft beleggers blootstelling aan de prijs van goud, zonder bijkomende kosten als bijvoorbeeld opslag.

Het grootste deel van de uitstroom zagen we in Noord-Amerika, waar aanhoudingen met 44,4 ton afnamen. De in Azië genoteerde ETF’s lieten een uitstroom zien van 3,5 ton, terwijl de deelnemingen van de Europese ETF’s met 0,5 ton toenamen. De aanhoudingen in de overige regio’s daalden met 2 ton.

Wat de afzonderlijke ETF’s betreft, leidde participaties in de SDPR Gold Shares en iShares Gold Trust tot de dalingen in Noord-Amerika, met een verlies van respectievelijk 28 en 17,4 ton. Graniteshares Gold Trust kende de grootste groei in de regio, met een stijging van 5,9 ton.

De Europese instroom was vooral merkbaar bij de UBS ETF CH-Gold, dat met 4,4 ton toenam, en de Xtrackers Physical Gold, dat met 1,2 ton toenam. De groei van de in China genoteerde participaties in Bosera Gold ETF’s stagneerde licht, met een uitstroom in juni van 2,2 ton.

Volgens financiële marktstrateeg Richard Suttmeier is de wekelijkse grafiek voor de SDPR goud-ETF negatief maar tevens oversold.

De 12x3x3 “weekly slow stochastic reading” daalt deze week tot 9,43. Dat is nog lager dan de 10,45 van vorige week, op 29 juni. Onder de 20,00 mag het oversold heten, waarbij het onder de 10,00 “te goedkoop is om te negeren”, aldus Suttmeier.

Bronnen: Kitco, ETF Trends, Seeking Alpha

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999