Australië haalt China in als ’s werelds grootste goudproducent

Na 14 jaar op rij ’s werelds grootste goudproducent te zijn geweest lijkt China onttroond te worden, zo blijkt uit een zondag gepubliceerd rapport.

In dat rapport gaf het Australische mijnbouwadviesbureau Surbiton Associates aan dat de Australische goudproductie voor de eerste helft van 2021 de productie van China met vier ton wist te overtreffen.

Volgens de productiecijfers van Surbiton Associates heeft Australië in de eerste zes maanden van het jaar 157 ton goud geproduceerd, vergeleken met de 153 ton van China – volgens gegevens van de China Gold Association.

Australië produceerde daarbij 74 ton goud tijdens het eerste kwartaal en 83 ton goud tijdens het tweede kwartaal van 2021.

Surbiton Associates citeert gegevens van de US Geological Survey (USGS) en zegt dat China de grootste goudproducent ter wereld is sinds 2007, toen het Zuid-Afrika voorbijstreefde.

Dr. Sandra Close, een directeur van Surbiton Associates: “We shall have to see what happens to gold production in the next six months, both in Australia and in China. It was reported that Chinese gold output was adversely affected by work accidents including deaths, with shut-downs resulting while investigations took place”

Zij voegde eraan toe dat Australië voor het boekjaar 2020/2021 321 ton goud had geproduceerd, wat bij de huidige goudprijs van 2.500 Australische dollars ongeveer 26 miljard Australische dollar waard is.

Hoewel Australië nu aan de top van de goudmijnbouw staat merkt Surbiton Associates op dat de productie licht is gedaald ten opzichte van de recordniveaus in 2020. Vorig jaar produceerde het land 328 ton goud.

Veel mijnbouwanalisten hadden al de verwachting dat Australië ’s werelds grootste goudproducent zou worden. De exploratieactiviteiten in het land zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Close merkt op dat de goudprijs in Australische dollars de activiteiten heeft gestimuleerd.

Het is interessant om te kijken naar de hoeveelheid geld die nu wordt uitgegeven aan goudexploratie in verhouding tot de totale uitgaven voor delfstofexploratie.

In 2001 maakte de goudexploratie in Australië ongeveer 55 procent uit van de totale uitgaven voor delfstoffenexploratie.

Tussen 2008 en 2014 daalden die uitgaven tot slechts 20 procent maar het is ondertussen weer gestegen tot ongeveer 50 procent, aldus Close.

Bronnen: Kitco, Mining Weekly, Australia Mining

Foto: Flickr