Centrale banken kochten in juli bijzonder weinig goud op

De netto-goudaankopen door centrale banken daalde in juli tot onder de 9 ton, het minst aantal ton aangekocht sinds 2018, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council (WGC).

Na twee jaar aan grotere aankopen is de vraag naar goud door centrale banken dit jaar flink afgenomen, iets wat zeker ook te maken heeft met het feit dat de goudprijs in alle grote valuta’s absolute recordhoogtes heeft bereikt.

Terwijl de WGC verwacht dat toevoegingen aan de goudreserves blijven stijgen, is een vertraging in aankopen wellicht een reden waarom de goudprijs de komende jaren niet zo hard zal stijgen als dat het de afgelopen jaren deed.

Aankopen door centrale banken wereldwijd bedroegen in juli totaal 27,2 ton. Daarbij neemt Turkije al langere tijd het leeuwendeel voor rekening, met in juli een toevoeging aan de goudreserves van 19,4 ton.

Ook Qatar (3,1 ton), India (2,8 ton) en Kazachstan (1,9 ton) zagen de goudreserves in juli toenemen.

Er waren echter ook centrale banken die goud verkochten. Dat verkoopcijfer was sinds juli 2019 niet meer zo hoog geweest.

Verkopen bedroegen in juli 17,7 ton, in juli 2019 bedroeg het totaal aan goud dat werd verkocht 24,6 ton.

Oezbekistan (-11,6 ton) en Mongolië (-6,1 ton) waren daarbij in de loop van de maand goed voor 95% van het aantal verkopen.

Ook Duitsland en Rusland zagen een marginale daling van de goudreserves, van ieder ongeveer een half ton goud.

Ondertussen laat de Filipijnse centrale bank weten dat het haar monetaire gezag over haar reserves beter wil beheren.

Daarom gaat zij een actievere rol spelen in de goudmarkt, aldus bankgouverneur Benjamin Diokno twee dagen geleden.

De bank is overgegaan naar die actievere rol vanwege een verandering in de prijsdynamiek van het edelmetaal, een nieuwe wet die aankopen van kleine mijnwerkers aantrekkelijker maakt en de hoge reserves van het land.

Daarbij waren de officiële goudreserves van de Filipijnen niet eerder zo hoog als nu het geval.

Het land noteerde eind juli een internationale reserve ter waarde van 98 miljard dollar.

Ondanks de lagere groei van de wereldwijde officiële goudreserves in juli, bleven de jaarlijkse netto-aankopen van de centrale banken ruim boven de 200 ton.

Het WGC verwacht dat centrale banken in 2020 netto-kopers blijven, waarmee 2020 het elfde opvolgende jaar is waarbij centrale banken goud aan reserves toevoegen.

Bronnen: WGC, Bloomberg

Foto: Flickr / CafeCredit.com