Ghana – grootste goudproducent van het continent – maakt zich op voor beursgang goudfonds

Ghana is van plan een deel van de opbrengst van een beursgang in een goud-royaltyfonds, dat later dit jaar gepland staat, te gebruiken om te beleggen in soortgelijke entiteiten.

Het land wil ongeveer 20% van de 500 miljoen dollar die de IPO moet opleveren gebruiken om aandeel te nemen in andere royaltybedrijven, aldus de Ghanese Minister van Financiën Ken Ofori-Atta.

Ofori-Atta: “Ghana is now the continent’s biggest bullion producer. We seek just to leverage that and have some of the world’s top gold producers as part of our portfolio”

Het land hoopt te kunnen profiteren van de hoge goudkoers, die aandelen van goudproducenten als Barrick Gold en Newmont Corp. dit jaar flink liet stijgen.

Het fonds zal zowel in Londen als op de lokale Ghanese beurs worden genoteerd. Ghana is van plan om 51% van de aandelen in handen te houden, aldus Ofori-Atta.

John Dramani Mahama, oud-president van Ghana, heeft laten weten dat hij tegen het goud-fonds is.

Hij heeft gezworen er alles aan te doen om – mocht hij in december als president verkozen worden – het fonds op te heffen.

Mahama: “It is a theft of Ghanaians’ royalties made to benefit just a few people”

De verklaring van Mahama betekent dat hij alle juridische stappen zal nemen om de overeenkomst te laten annuleren, aldus zijn campagnewoordvoerder James Agyenim-Boateng.

Mahama verloor de macht aan president Nana Akufo-Addo tijdens de verkiezingen van 2016. Dit jaar strijden zij voor een derde maal tegen elkaar in de presidentsverkiezingen.

Ghana overtrof Zuid-Afrika dit jaar als grootste goudproducent van Afrika. De Ghanese mijnbouwindustrie betreft daarbij eigenlijk enkel goudmijnbouw.

De goudproductie in Ghana is terug te voeren op de koloniale periode, hoewel de productie in die tijd klein was.

Dat veranderde in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw toen Ghana steeds meer nadruk legde op mijnbouwindustrie van het land en exploratiewerkzaamheden.

Vandaag de dag hebben verschillende grotere goudmijnbedrijven in Ghana een onderneming.

Onder andere Gold Fields Limited, IAMGOLD Corp, AngloGold Ashanti, Golden Star Resources en Newmont Mining Corporation hebben er een productiefaciliteit.

Bronnen: US Funds, Bloomberg, JXSC Machine

Foto: Flickr