83 kilo aan goud gestolen

Het is niet alleen goud wat blinkt in de highsecurity douanekluis op Indira Gandhi International Airport in New Delhi India. Uit een onlangs uitgevoerde inventarisatie, die door een speciaal aangestelde commissie werd uitgevoerd, bleek dat er nogal wat goud, dat in verzegelde pakketten in de kluis lag, vervangen was door geel gekleurde metalen.

In totaal is de afgelopen 2 jaar voor maar liefst 83 kilo goud uit de kluis verdwenen. Het inspectieteam was vooral geschokt door de ontdekking dat er voor maar liefst 59 kilo goud was verdwenen enkel in de maand juli.

Op 21 juni werd er melding gemaakt van diefstal van zo’n 800 gram goud, daarmee liep het aantal kilo’s dat gestolen was sinds 2014 op tot 24 kilo. Maar nu blijkt de teller al op 83 kilo te staan.

Douane commissaris Sanjay Mangal geeft aan dat er afgelopen maandag aangifte werd gedaan op het IGI politiebureau. De visitatiecommissie had alle pakketten zorgvuldig gecontroleerd op gewicht en dat kwam niet overeen met gegevens.

Grote verdachte in de zaak blijken douanebeambten; zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de kluis.

Airport security geeft aan dat niemand, afgezien van het douanepersoneel, is toegestaan om de kluis te betreden. Eerste onderzoek door de politie heeft ook aangetoond dat het zegel van Air Customs intact was op alle pakketten waarin de gekleurde stukken metaal werden gevonden. Een senior douanier gaf aan:

The packages are sealed by a customs officer of inspector or higher rank in the presence of independent witnesses, and a panchnama is drawn up on the spot

De man verantwoordelijk voor de kluis controleert de inhoud van elke verpakking voordat hij verantwoordelijkheid neemt voor de inhoud en veiligheid. Hij wordt daarbij begeleid door een Air Customs superintendent en een adjunct-commissaris van de douane.

Ergens lijkt het mis te gaan.

Bron: Times of India

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]