Banken oneens over koersdoel goud

Hoewel Rabobank rekent op een forse bijstelling naar beneden met een koersdoel voor goud beneden de 500 dollar blijven verschillende andere banken bullish op goud.

HSBC noemde goud maandag een van de favoriete beleggingscategorieën. ABN Amro verwacht een prijsstijging van de goudprijs in het derde kwartaal, tot 1.425 dollar en vervolgens een tijdelijke terugtrekkende beweging door winstneming.

Het koersdoel voor het einde van het jaar heeft de bank op 1.350 dollar geprikt. “Na deze correctie verwachten we weer hogere prijzen“, aldus grondstoffenanalisten van de bank in een maandelijkse update.

Ondertussen lijken vooral de Britten volop geïnteresseerd in het edelmetaal. Handelaren zien een ongekende interesse in goud, waarvan een groot deel nieuwe klanten die op zoek zijn naar een veilige haven in tijden van economische stress. Joshua Saul, CEO van The Pure Gold Company:

The speed at which people are purchasing gold is unprecedented. We are seeing people convert as much as 40 to 50 percent of their net worth into physical gold, compared to 5 to 10 percent in the past

In de twee weken na de Brexit stem zag het in handen van de Engelse overheid zijnde Royal Mint de toename in de verkoop van 100-gram baren verzevenvoudigen. Het betreft baartjes ter grote van een creditcard die rond de 4400 dollar per stuk kosten.

Het is niet de eerste keer dat Britten massaal richting goud kijken, goudhandelaren zagen ook flinke aankopen in de eerste fasen van de subprime-crisis aan het einde van 2008 en in de loop van de schuldencrisis in Europa in 2012 en 2013.

De interesse in het edelmetaal verdween volgens handelaren daarna echter snel maar dat zou dit keer wel eens anders kunnen zijn. The Royal Mint in een verklaring:

This shows little sign of declining. Half of the buyers choose to store the metal in the mint’s vault

Ook werd er in het weekend van 25 en 26 juni voor zo’n 5.5 miljoen dollar aan goud en zilver online verhandeld op het platform van het Londense Bullionvault.com, zeven keer meer dan het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden.

Het aantal Britse kopers die voor de eerste keer een aankoop deden op de site steeg met maar liefst 170 procent eind juni en de eerste week van juli.

Bronnen: ABN Amro, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]