3.000 ounces goud op de blockchain vastgelegd

Goldcorp Inc deed gisteren haar eerste goudstorting op het nieuwe gedigitaliseerde handelsplatform Tradewind. 3.000 ounces van het goud afkomstig uit haar Red Lake mijnbouwcomplex in Ontario werd op de blockchain vastgelegd.

Aangezien ook de ouderwetse goudhandel zich steeds meer in het digitale tijdperk begeeft, vertegenwoordigt de storting een mijlpaal.

David Stephens, vice-president bij Goldcorp: “The combination of blockchain and gold is really the first way for investors to directly own gold in a financial instrument with no ongoing administration and storage costs…that eat away at the value of the gold that you own. We think that can have a big impact on the institutional market for gold investment”

Het in New York gevestigde Tradewind maakt gebruik van de blockchain, een fraudebestendig grootboek.

Dit grootboek verwerkt transacties automatisch met behulp van computeralgoritmen, als onderdeel van een op het edelmetaal afgestemd systeem. Dat systeem identificeert de deelnemers, registreert het goud en wikkelt transacties af op een 100 procent veilige manier.

Tradewind, financieel ondersteund door de Amerikaanse beursexploitant IEX Group, geeft aan dat de huidige markt er te lang over doet om transacties af te wikkelen.

Daarnaast kent het een ondoorzichtig bewijs van eigendom en bestaan er kansen op fouten, die daarna wellicht handmatig bij moeten worden gewerkt, waar ook weer fouten uit kunnen ontstaan.

Met Tradewind moeten die problemen voorgoed tot het verleden behoren.

Het is echter niet de enige die blockchaindiensten aanbiedt op het gebied van goud. Zo bestaat er ook een samenwerking tussen California’s Emergent Technology Holdings met het Canadese mijnbouwbedrijf Yamana Gold.

Maar Goldcorp gaf aan dat met deze initiële storting het het eerste bedrijf betreft dat de blockchain daadwerkelijk gebruikt in combinatie met opname en het beheer van goud.

Stephens: “There’s now a base from which gold is digitized and that creates all kinds of opportunities for increases in the usage of gold. Anything that gives gold more utility has to be beneficial for the price”

Momenteel wordt er ook al blockchaintechnologie gebruikt in de diamantenindustrie en zal binnenkort de kobaltwinning in de Democratische Republiek Congo kunnen worden getrackt middels de blockchaintechnologie.

Bronnen: Bloomberg, Kitco, Reuters

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999