Goud staat op het punt nieuwe hoogtes aan te doen

De enige belegging waar investeerders veilig op in kunnen zetten is goud, aldus miljardair Eric Sprott, edelmetaalinvesteerder en oprichter van Sprott Inc.

Het gaat daarbij niet alleen om fysiek goud, aldus Sprott, maar ook om de hefboomwerking die goudaandelen geven.

Een stijging van 100 dollar in de prijs van goud zou een 25 tot 50 procent stijging kunnen laten zien in de mijnbouwaandelen, zo meent hij.

De aandelen noteren fundamenteel op een dieptepunt en zouden bijzonder snel op kunnen veren wanneer het hek van de dam is, aldus Sprott.

Sprott zegt verder: “Everything points to gold. We are within the spitting distance of a new high here. We are very close to setting the record straight that gold’s gone up for two years and we might start launching into much higher and loftier regions as the stock market unfolds”

Ook Goldman Sachs blijkt deze week bijzonder positief over het edelmetaal en daarnaast TD Securities, die meent dat de goudmarkt zich eindelijk opmaakt voor een opleving.

Analisten geven aan dat het hoogtepunt in januari, van 1.366 dollar per ounce, weer opgezocht zou kunnen worden.

Daar waar er weer wat opwinding te zien is bij de edelmetalen, zo dramatisch lijkt het de bitcoin, dat ook wel het digitale goud wordt genoemd, en andere cryptovaluta te vergaan.

Terwijl bitcoin dit jaar zo’n 43 procent aan waarde verloor steeg de goudprijs met meer dan vier procent. Toch weerhoudt het Sprott niet om ook in de crypto’s te gaan.

Sprott Inc., Goldcorp Inc. en de IEX Group steunen allen TradeWind Markets, dat gisteren een nieuw digitaal platform voor de handel in en afwikkeling van goud heeft gelanceerd gebaseerd op de blockchain.

Dit met als doel de handel te vereenvoudigen, te versnellen en transactiekosten te verlagen.

Sprott heeft daarbij ongeveer 20 procent van de aandelen TradeWind in handen en is van plan het platform als leverancier te gebruiken.

Wel geeft CEO Peter Grosskopf aan dat het nog te vroeg is om te zeggen of het zijn volledig fysieke trust naar het platform zal migreren. Evengoed blijft hij bijzonder enthousiast.

Grosskopf: “The digitization of gold trading is the most important thing to happen to the gold market in the last several decades”

De Royal Canadian Mint zal zorgen voor de fysieke goudopslag, bevestigen dat het in het bezit is en de optie van fysieke levering garanderen.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.