1300 USD tegen Independence Day?

Het is weer de tijd van het jaar waarin mensen zich meer bezig houden met de zomervakantie dan met beleggingen. Ook voor goud gaat dat argument op. Doorgaans wordt goud in de zomermaanden niet frequent verhandeld en valt de interesse wat weg.

Maar volgens een bepaalde analist zou het dit jaar wel eens anders kunnen zijn. De gemiddelde performance van de goudprijs in juni en juli over de afgelopen tien jaar impliceert dat er minder vraag is van juweliers. Dat vertaalt zich in een vrij apathische markt, zegt Tom Kendal van ICBC Standard Bank.

De gemiddelden kunnen echter fors schommelen van jaar tot jaar. De performance varieert van een positieve 8,33% vorig jaar tot een negatieve return van 11,04% in 2013. Je ziet dat de returns fors kunnen schommelen van jaar tot jaar. Dat is natuurlijk een gevolg van de macro-economische context. Dit jaar zijn er heel veel geopolitieke spanningen die de goudprijs kunnen ondersteunen.

De analist blijft nog steeds bullish. Vorige vrijdag kon er zelfs een kleine rally af tot 1268,10 USD per ounce.

Als je volledig eerlijk bent, dan zie je natuurlijk ook dat er negatieve factoren zijn voor de goudprijs. Er is bijvoorbeeld de aankondiging van een Indische goods and services tax (GST) die van toepassing zal zijn op gouden juwelen.

Indien de overheid daar een meer agressieve aanpak gaat hanteren, wat zou overeenkomen met het onderdrukken van het tekort op de lopende rekening, dan zou de goudprijs wel eens een forse klap kunnen krijgen.

Positieve aandelenmarkten, een dalende olieprijs en een mogelijke rentestijging van de Fed in juni zou de negatieve trend voor de goudprijs kunnen doen verderzetten.

Aan de andere kant noteert de analist Kendall dat een zwakkere Amerikaanse dollar zorgt voor een ondersteuning op de goudprijs. De trend vanaf januari voor de USD is nog steeds stevig neerwaarts gericht.

Het worden dus spannende weken…

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]