100 kilo zware gouden munt gestolen in Duitsland

Inbrekers hebben zondag- op maandagnacht de zeldzame Big Maple Leaf, een 100 kilo wegende gouden munt, gestolen uit het Bode-museum in Berlijn.

Volgens het Guinness Book of Records gaat het om de op één na zwaarste munt ter wereld. Alleen de in 2012 vervaardigde 1.012 kilo zware Australische munt Tonne Australia Kangaroo gaat de munt voor.

De loodzware munt heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollars, maar is zo’n 4 miljoen Amerikaanse dollars waard.

De Big Maple Leaf werd in 2007 geslagen door de Koninklijke Canadese Munt en bevat 99,999 procent puur goud. Op de voorzijde staat een portret van de Britse koningin Elizabeth II en op de achterzijde een Canadees esdoornblad.

Oorspronkelijk was de Big Maple Leaf bedoeld als visitekaartje voor de jaarlijkse nieuwe Canadese gouden munt van 50 dollar. De enorme gouden munt bleek echter zo populair dat er vijf exemplaren van werden verkocht.

Een van de vijf zou in het bezit zijn van de Britse koningin Elizabeth II en andere exemplaren gingen onder meer naar Dubai.
In december 2010 kreeg het Bode-museum in Berlijn een van de munten in bruikleen.

Het museum staat bekend voor zijn muntencollectie van meer dan 540.000 stukken en leent geregeld bijzondere munten. Zo ook de 100 kilogram Big Maple Leaf, die een diameter van 53 centimeter heeft en 3 centimeter dik is.

Aanvankelijk voor de tentoonstelling Gold Giganten, later als onderdeel van het muntenkabinet van het Berlijnse museum. Deze wordt gezien als het belangrijkste muntenarchief van Duitsland.

Het Bodemuseum is aan drie kanten omgeven door water en aan de achterkant loopt een spoor. De inbrekers hebben een raam vernield dat zich enkele meters boven de spoorlijn bevindt.

Ook het kogelvrije glas van de vitrine werd vernield, maar er zijn verder geen andere voorwerpen gestolen.

Hoe de inbrekers de munt uit het museum hebben kunnen dragen, is niet bekend. Vanwege het gewicht denkt de politie in ieder geval dat er meerdere daders waren.

In de omgeving van het museum werd verder een ladder gevonden die mogelijk bij de inbraak is gebruikt.

Het is niet bekend of de politie de daders op het spoor is en zij wilde niet zeggen of er videobeelden van de diefstal zijn.

De enige zekerheid is dat de diefstal gebeurde tussen 3.20 en 3.45 uur ’s nachts, aldus een politiewoordvoerder.

Bronnen: BBC, CNBC, Der Tagesspiel

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]