Zwitserse raffinaderij Metalor stopt met verwerking van niet-industrieel goud

Het Zwitserse Metalor, een van ’s werelds grootste goudraffinaderijen, geeft vandaag aan dat het nog enkel goud zal verwerken dat afkomstig is uit grote industriële mijnen. Dit om het risico van illegaliteit in de toeleveringsketen te verminderen.

Informele methoden van goudproductie en kleinschalige goudmijnbouw komt steeds meer voor en is de laatste jaren flink gegroeid, omdat de vraag naar goud de laatste jaren sterk is toegenomen en goud een stabiele koers houdt.

Metalor is een van de vier grootste goudraffinaderijen ter wereld. Samen raffineren deze bedrijven in Zwitserland zo’n 2.500 ton goud per jaar, zo blijkt uit gegevens van de United States Geological Survey.

Het vertegenwoordigt een waarde van meer dan $100 miljard tegen huidige koers en staat gelijk aan ongeveer 60% van het jaarlijkse goudaanbod wereldwijd.

“Ambachtelijke” goudmijnbouw voorziet in het levensonderhoud van miljoenen mensen, vaak in armere landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Meer dan 40 miljoen mensen over de hele wereld werken in de kleinschalige mijnbouw, waaronder de goudmijnbouw, zo bleek in april uit een rapport van de Wereldbank en ontwikkelingsorganisatie Pact.

Voor het milieu heeft dit vaak echter desastreuze gevolgen, waarbij chemische stoffen terecht komen in de grond en rivieren. Vaak zijn ook de werkomstandigheden erbarmelijk en wordt het goud dat dergelijke mijnbouwproductie oplevert vaak gesmokkeld of gebruikt om geld wit te wassen.

Metalor wil dat voorkomen en stopt daarom met het raffineren van goud waarvan niet duidelijk is waar het vandaan komt.

Metalor stopte in 2015 al met het verwerken van niet-industrieel gewonnen goud uit Afrika. Het geeft aan dat het sindsdien enkel niet-industrieel goud verwerkte uit Colombia en Peru. Ook dat gaat nu dus veranderen.

Metalor: “The increasing resources to secure compliance and the challenging conditions at the mining regions have forced Metalor to reassess its approach to artisanal mining. As a result of this decision, Metalor will cease its operations in Colombia, after having already announced its decision to stop any business relationship with collectors/aggregators of gold dore in Peru”

De meeste grote raffinaderijen die goud leveren aan westerse banken, centrale banken en juweliers zijn huiverig om goud uit ambachtelijke mijnen te verwerken.

Uit onderzoek door Reuters bleek in april dat voor miljarden dollars aan goud vanuit Afrika werd gesmokkeld naar de Verenigde Arabische Emiraten, een toegangspoort tot andere mondiale markten.

Metalor verwerkt ongeveer 500 ton goud per jaar bij raffinaderijen in Zwitserland, de VS en Azië. 5 procent daarvan kwam volgens het bedrijf van niet-industriële goudmijnen en verzamelaars.

Bronnen: Reuters, Swiss Info

Foto: Flickr