Zwitserse goudexport naar India bereikt hoogste punt sinds mei 2019

De maandelijkse goudexport van Zwitserland naar India bereikte in januari zijn hoogste punt sinds mei 2019, hoewel de export naar China en Hongkong op een dieptepunt bleef, zo bleek gisteren uit douanegegevens.

India en China zijn ’s werelds grootste goudconsumenten. De vraag naar edelmetalen kelderde in beide landen toen het coronavirus vorig jaar toesloeg, maar keert in India nu veel sneller terug.

Een regeringsbron in India bevestigde vorige week al dat de goudimport in India voor de maand januari met 72 procent was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het land importeerde in januari ongeveer 62 ton goud, tegen 36,5 ton januari 2020.

De World Gold Council (WGC) verwacht dat het Indiase goudverbruik in 2021 flink zal opveren nadat het vorig jaar tot het laagste niveau was gedaald in 26 jaar. Als redenen geven zij een inhaalslag vanwege de slappe verkoop vorig jaar en de hogere economische groei.

Grotere aankopen zal de goudprijs, die vorig jaar een recordhoogte bereikte, kunnen ondersteunen. Dit zorgt hoogstwaarschijnlijk wel weer voor een groter handelstekort voor India en een lagere munt.

Door het coronavirus veroorzaakte disrupties in de markt hebben de Indiase vraag naar goud in 2020 met 35 procent doen slinken tot 446,4 ton, het laagste niveau sinds 1994.

Verwacht wordt echter dat de vraag in 2021 weer zal aantrekken tot ongeveer het niveau van 2019, aldus Somasundaram PR, de algemeen directeur Indiase activiteiten van de WGC.

Somasundaram: “As lockdowns eased and normalisation efforts were phased in, imports in the December quarter rose 19% year-on-year, pointing to the positive impact of pent-up demand. This can be expected to continue into 2021”

De Indiase goudimport van 164,4 ton in het vierde kwartaal vorig jaar was het meest in zes kwartalen, aangewakkerd door de stijgende vraag tijdens belangrijke hindoefestivals Dussehra en Diwali, aldus de WGC.

Ook de Indiase vraag naar beleggingsgoud steeg in het decemberkwartaal met 8 procent tot 48,9 ton, het hoogste niveau in twee jaar tijd.

Bronnen: CNBC, Money Control, Kitco

Foto: Flickr