Gigantische stijging verkoop zilveren munten

Bij de Perth Mint in Australië is de verkoop van zilveren munten in januari gestegen met 23,5 procent ten opzichte van december.
De raffinaderij verkocht vorige maand meer dan 1,1 miljoen troy ounces zilver, het meest sinds oktober 2020.

De vraag naar zilver piekte in de laatste dagen van januari nadat kleine beleggers reageerden op oproepen op Reddit en andere sociale media platforms om zilver te kopen en de prijzen op te drijven.

Dat dreef de koers van het zilveren edelmetaal naar een piek in bijna acht-jaar tijd op 30,03 dollar per ounce. Op het moment koerst zilver weer wat lager op ongeveer 27 dollar per ounce.

Kyle Rodda, analist bij IG Markets: “The short squeeze story that has been unwinding definitely boosted demand for physical silver”

Rodda geeft echter aan dat er al een onderliggende vraag naar zilver was, niet alleen omdat edelmetalen worden beschouwd als een hedge tegen inflatie maar ook geholpen door de stijgende industriële vraag en een dreigend tekort in het aanbod.

Beleggers verwachten dat de vraag naar zilver een impuls zal krijgen door het groene beleid van de Amerikaanse president Joe Biden, omdat het edelmetaal veel wordt gebruikt bij de productie van onder meer zonnepanelen en windturbines.

De verkoop van gouden munten en baren daalde daarbij wel, met 1 procent (76.103 troy ounces). Dat is evengoed een stijging met bijna 60 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Ook de United States Mint profiteerde van de oproep op sociale media om in zilver te investeren.

Vooral de American Eagle zilveren munten waren populair, waarbij de totale verkoop in januari uitkwam op 4.775.000 stuks. Dat was 929.000 stuks meer, of een stijging van 24,1 procent, in verhouding met de verkoop in januari 2020.

Alleen al op 1 februari werden er kooporders geplaatst voor 1.571.000 zilveren American Eagles. Ter vergelijking: in totaal werden er in heel februari 2020 650.000 zilveren American Eagles verkocht.

In de VS kwam de gekte in zilver ook ten goede aan de verkoop van de gouden American Eagle munten.

In januari werden 220.500 gouden American Eagle munten verkocht, een stijging van 290 procent ten opzichte van 56.500 een jaar eerder.

De verkoop van Amerikaanse gouden munten steeg in 2020 al met 258 procent ten opzichte van 2019, terwijl de vraag naar zilveren munten met 28 procent toenam.

Bronnen: Reuters, Coin World

Foto: Flickr