Zwitserse Goud Raffinaderijen hervatten het werk en verhogen het aanbod

5 April 2020

Zwitserse Goud Raffinaderijen hervatten het werk en verhogen het aanbod. (5/4/2020)

Het tij is opnieuw gekeerd voor de 3 grootste Zwitserse goud raffinaderijen. Zij kunnen na 2 weken de productie gedeeltelijk terug opnemen.  

Valcambi, Argor-Heraeus en PAMP, gelegen nabij de Zwitserse grens met Italië, kregen van de lokale autoriteiten opdracht om vanaf 20 maart 2020, 2 weken lang de deuren te sluiten. Dit in een poging om de verspreiding van het coronavirus verder in te perken.

De sluiting van de raffinaderijen bracht wereldwijde storingen teweeg in het aanbod van edelmetalen.

Samen staan Valcambi, Argor-Heraeus en PAMP in voor 1/3 van het globale aanbod van edelmetalen – zo’n 1500 ton per jaar aan goud alleen al. De raffinaderijen zuiveren mijnbouw ertsen en produceren door de markt geaccepteerde baren en munten.

De raffinaderijen zijn dus een heel belangrijke schakel langs aanbodzijde op de markt.

Hun afwezigheid bracht dan ook enig tumult teweeg op de markten. De prijs van de U.S. goud futures steeg aanzienlijk, gedreven door angst om de fysieke back-up ervan te verliezen. 400-ounce baren gestockeerd in Londen, zouden volgens investeerders onvoldoende in 100-ounce New York market bars omgezet kunnen worden.

Op voorwaarde dat de raffinaderijen zich strikt aan hygiëne- en veiligheidsregels zouden houden, kregen Valcambi en Argor op 6 april en Pamp op 10 april, groen licht van de overheid om de deuren weer open te doen.

De bedrijven hebben dan ook de nodige maatregelen genomen om zich aan de voorwaarden te kunnen houden. Valcambi en Pamp zullen opereren op 50% van hun capaciteit. Argor zal een verminderd arbeidsregime hanteren.

Nu de uitbraak van het coronavirus een economische schok op gang brengt, zoeken investeerders hun toevlucht in goud. Investeerders zien fysiek goud als een ‘safe-haven’ in tijden van crisis.

(Bron: https://www.mining.com/web/swiss-gold-refiners-to-resume-work-easing-supply-constraints/ )