Perth Mint verhoogt productie zilveren munten

Terwijl grote delen van de wereldeconomie, van India tot aan de V.S., worden afgesloten gaat bij sommige bedrijven de productie niet omlaag maar juist omhoog.

Wegens de grote vraag naar zilver besloot de Perth Mint, het grootste munthuis van Australië, vorige week om extra diensten te gaan draaien en de productie van onder meer zilveren munten op te voeren.

De Perth Mint zet alles op alles om productiemiddelen af te leiden naar de populaire 1 ounce Silver Kangaroo munt, om zo te voldoen aan een achterstand in bestellingen.

Een extra ploeg van 7,5 uur is toegevoegd aangezien voorraden van gegoten en geslagen producten niet meer voorhanden zijn.

Richard Hayes, CEO van de Perth Mint: “We’re working to catch up with those backlogs as rapidly as possible. We’re as busy we can possibly be, and we’re seeing a lot of this stock going both into the U.S. and into Europe, where demand has just gone through the roof. At this stage, they’re wanting 1 ounce silver coins”

Door middelen af te leiden voor het maken van Silver Kangaroo-munten kan de achterstand in drie tot vier weken worden weggewerkt, aldus Hayes.

De coronaviruspandemie heeft geleid tot grote onrust op wereldwijde financiële markten in zijn algemeenheid maar zeker ook de markt voor edelmetalen.

Toen de coronapandemie twee weken geleden echt insloeg kreeg zeker zilver het te verduren.

Waar het in 2019 nog 15 procent in waarde steeg tot bijna 18 dollar per ounce daalde het twee weken geleden tot onder de 12 dollar per ounce.

Dat was het laagste niveau sinds 2009. Sindsdien heeft het weer wat teruggewonnen tot ongeveer 14 dollar per ounce.

Mede door die lage prijs, maar ook vanwege het feit dat fysiek zilver het kleine broertje van goud is, dat ten tijde van onrust een veilige haven mag heten, is de vraag naar fysiek zilver groot.

Ondertussen sloten verschillende grote munthuizen hun deuren, zoals de Canadian Mint en liet de U.S. Mint ook al weten geen one ounce silver Eagles meer te kunnen leveren.

Dat was eigenlijk nog voordat de pandemie toesloeg. Het tempo van de verkoop in het eerste deel van maart lag ver boven het totaal van alle vorige maanden.

De Perth Mint krijgt nu vooral aanvragen van mijnbouwbedrijven overzees – meest in de V.S. en Afrika – om goud en zilver te verfijnen.

Dit betekent dat de raffinagevolumes van de Perth Mint dit jaar kunnen stijgen van een huidige 350 ton goud tot misschien zelfs wel de maximale capaciteit, dat rond de 600 ton goud ligt.

Bronnen: Bloomberg, Gold Seek

Foto: Flickr