Zwitserland verzond in januari voor 3,6 miljard dollar aan goud naar Turkije

Zwitserland verzond in januari 58,3 ton goud ter waarde van 3,3 miljard Zwitserse frank (3,6 miljard dollar) naar Turkije, verreweg het meeste maandelijkse bedrag sinds 2012 – zo blijkt uit Zwitserse douanegegevens. Goud wordt traditioneel gezien als een veilige manier om rijkdom op te slaan en de Turkse vraag naar het edelmetaal is sterk gestegen nu de torenhoge inflatie de waarde van de lokale lira heeft aangetast.

Nadat Turkije deze maand werd getroffen door aardbevingen, die duizenden doden en enorme economische schade veroorzaakten, heeft de regering maatregelen genomen om de hoeveelheid goud die het land binnenkomt te verminderen, door sommige importen op te schorten en de banken te vragen de spread voor goudtransacties te vergroten, waardoor ze duurder worden om de vraag te beperken. Het is niet alleen de grote retailvraag die de belangstelling van Turkije voor goud aanwakkert. De centrale bank van het land was vorig jaar de belangrijkste officiële koper van goud ter wereld en kocht liefst 148 ton goud op.

Turkije werd vorig jaar geconfronteerd met moeilijke economische omstandigheden: de inflatie liep op tot 85 procent en daalde daarna tot 64 procent in december. De Centrale Bank van Turkije was dan ook een van de weinige banken die vorig jaar de rente verlaagde van 14 procent naar 9 procent. De recente verwoestingen door de aardbevingen zullen de economische onrust in het land waarschijnlijk alleen maar vergroten.

Zwitserland is het grootste goudraffinage- en doorvoercentrum ter wereld. Het verscheepte vorig jaar 188 ton goud ter waarde van 10,1 miljard Zwitserse frank naar Turkije, tegenover 11 ton in 2021. Maar de zendingen van januari blijken nu een nog grotere versnelling te zien. Uit Zwitserse gegevens blijkt dat de Zwitserse goudexport naar Turkije nooit eerder in één maand meer dan 34 ton bedroeg. De hoeveelheid goud die naar Turkije stroomt heeft daarbij het tekort op de lopende rekening van Turkije, dat vorig jaar steeg tot 48,8 miljard dollar, verergerd. In januari importeerde Turkije in totaal zelfs voor 5,1 miljard dollar aan goud, zo gaf de Turkse minister van Handel Mehmet Mus zelf aan.

De zendingen van Zwitserland naar Turkije vertegenwoordigden 42 procent van de totale goudexport in januari. Zwitserland stuurde in januari daarnaast 3,2 ton goud naar India, het laagste maandbedrag sinds mei 2021, en 26,1 ton naar het Chinese vasteland, het minste sinds mei 2022. India en China zijn de twee grootste goudconsumentenmarkten en de vraag stijgt vaak wanneer de goudkoers laag is en daalt wanneer de goudprijs stijgt.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Kitco