Zwitserland exporteerde sinds maart 15 maal meer goud naar V.S. dan heel 2019

Zwitserland exporteerde in mei liefst 126,6 ton goud naar de Verenigde Staten, dat een totale waarde vertegenwoordigde van zo’n 7 miljard dollar.

Niet eerder was die maandelijkse goudexport naar de Verenigde Staten vanuit Zwitserland zo hoog.

De Zwitserse export richting China en India, normaliter de twee grootste goudconsumenten, bleven echter ver achter gekeken naar de maandelijkse export de afgelopen jaren.

Het coronaviruscrisis heeft de wereldwijde goudmarkt op zijn kop gezet, waarbij de aankopen van sieraden en goudbaren in Azië sterk zijn gedaald.

Beleggers in Westerse landen lijken juist nu geïnteresseerd in het gele edelmetaal, waarbij het vooral gezien wordt als hedge tegen huidig onzekere economische tijden.

De goudprijs op de Comex-beurs van de CME Group in New York zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis constant hoger dan de koers op andere belangrijke beurzen wereldwijd, voornamelijk de toonaangevende Londense goudmarkt.

Dit komt met name doordat veel goudbeleggers ervoor kozen om de papieren goudcontracten op de Amerikaanse beurs liever fysiek afgehandeld zagen worden, waardoor er een tekort ontstond aan het edelmetaal.

Vervolgens greep de CME alle mogelijkheden aan om het goud alsnog in haar kluizen te krijgen zodat de markt niet volledig ontwricht werd.

Zwitserland, een ‘s werelds belangrijkste handels-, kluis- en raffinagecentrum voor edelmetalen, heeft sinds begin maart 281 ton goud naar de Verenigde Staten verscheept.

Dat is liefst 15 keer meer dan in heel 2019! In totaal heeft Zwitserland in mei 141,9 ton goud geëxporteerd.

In mei exporteerde Zwitserland dus 126.600 kilo naar de V.S. Daartegenover staat dat er slechts 503 kilo naar India werd geëxporteerd, 42 kilo naar Hong Kong en helemaal geen goud naar China.

Elk van deze landen ontvangt per jaar normaliter honderden tonnen edelmetaal uit Zwitserland.

Maar sinds begin maart heeft India slechts 7,6 ton geïmporteerd vanuit Zwitserland, Hong Kong 195 kilo en China zelfs helemaal niets.

Ter vergelijking: Vorig jaar mei werd er nog 13.000 kilo naar China verscheept vanuit Zwitserland, 2.748 kilo naar Hong Kong, 53.102 kilo naar India en slechts 303 kilo naar de V.S.

Bronnen: Freie Presse, Reuters

Foto: Flickr