Zuid-Afrikaanse mijnbouwproductie kent fikse daling

De mijnbouwproductie daalde in Zuid-Afrika in april met 4,3 procent, de tweede daling op rij voor wat eens het meest dominante goud-producerende land ter wereld was.

De cijfers van april versloegen echter de verwachtingen van een peiling door Reuters, waar uit werd gegaan van een daling van 5 procent.

De cijfers van april, die donderdag door Stats SA werden vrijgegeven, volgen op een daling van 8,4 procent in maart. De grootste daling in goudmijnbouwproductie in twee jaar.

De daling was het gevolg van een daling van de productie van platina, diamanten, goud en “andere” metaalhoudende mineralen. In de drie maanden tot april rapporteerden 10 van de 12 gemeten mineraalgroepen negatieve groeicijfers.

De Zuid-Afrikaanse economie kreeg haar grootste kwartaalkrimp voor de kiezen in bijna tien jaar, het eerste kwartaal van dit jaar.

Zowel de mijnbouw, industrie en de landbouw hadden allen te maken met een aanzienlijke daling in output.

De mijnbouwactiviteit, een belangrijk onderdeel van de economie, daalde in het afgelopen kwartaal met tien procent.

De Zuid-Afrikaanse mijnbouwindustrie heeft dit jaar daarbij ook te maken gehad met juridische uitdagingen, na de publicatie van een nieuw manifest vorig jaar, dat tot doel heeft bedrijven te dwingen “gekleurde aandeelhouders” meer eigendom te geven.

De Chamber of Mines gaf aan dat de industrie zelf niet werd geraadpleegd over de veranderingen en onderneemt wettelijke stappen om de implementatie van de nieuwe verordeningen uit te stellen. De wetgeving wordt momenteel herzien.

In ander Zuid-Afrikaans mijnbouwnieuws meldde Sibanye Gold dat verschillende arbeiders die afgelopen maandag vermist werden bij een Sibanye Gold-mijn in Zuid-Afrika dood zijn aangetroffen.

Hiermee komt het aantal mensen dat dit jaar bij mijnbouwactiviteiten van het bedrijf om het leven kwam op meer dan een dozijn.

Zuid-Afrikaanse goudmijnen behoren tot de diepste en oudste ter wereld, met arbeiders die dieper ondergronds werken om op die wijze toch toegang te krijgen tot nieuwe erts.

Het land wordt al meer dan een eeuw commercieel ontgonnen.

Hoewel de veiligheid sinds 1994 is verbeterd, toen wettelijk werd bepaald dat blanken het niet alleen voor het zeggen hadden, is het aantal dodelijke ongevallen in deze sector vorig jaar voor het eerst in tien jaar gestegen.

Het is sowieso een moeilijk jaar geweest voor Sibanye. Vorige maand gaf het mijnbouwbedrijf al te kennen dat een aantal arbeiders om waren gekomen bij de Driefontein-mijn, nadat een mijngang in was gestort.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]