Grootste goudfonds ter wereld krijgt er een goedkoper broertje bij

De World Gold Council (WGC) heeft laten weten een nieuwe goud-ETF te lanceren dat minder zal kosten dan bestaande goud-ETF’s.

Het zal daarmee de concurrentie aangaan met 35 andere goud-ETF’s, inclusief de SPDR Gold Shares – beter bekend onder de ticker GLD – de marktleider met een waarde van 35 miljard dollar en ook al een ETF dat de WGC lanceerde.

Beleggers kunnen binnenkort dus investeren voor een lagere prijs. Het SPDR Gold MiniShares Trust, dat als ticker GLDM zal krijgen, zal slechts 18 basispunten kennen in beheerkosten.

Voor elke 1.000 dollar zal het daarmee uitkomen 1,80 dollar. Ter vergelijking; de GLD rekent 4 dollar voor elke geïnvesteerde 1.000 dollar.

Het fonds zal ook een aanzienlijk lagere aandelenprijs kennen dan GLD. Aandelen GLDM zullen voor 12,98 dollar worden genoteerd. GLD daarentegen wordt verhandeld tegen 123 dollar.

Dat zou GLDM op één lijn zetten met de BlackRocks iShares Gold Trust, dat een prijs kent van 12,47 per aandeel. Daar echter wordt voor elke 1.000 dollar 2,50 dollar in rekening gebracht in beheerkosten.

Ondanks de recente terugval van goud bleek er dit jaar groot enthousiasme voor het edelmetaal als zowel handelsinstrument als oppotmiddel.

De handel in GLD nam op het moment dat de volatiliteit in februari toenam een flinke vlucht. Beleggers probeerden zich toen in te dekken wegens de dreiging van mogelijk dalende aandelenprijzen.

Een rivaliserend fonds van BlackRock kende daarbij een instroom van meer dan 700 miljoen dollar in zowel januari als april. De afgelopen twee jaar was dat niet meer voorgekomen.

Een goud-ETF van GraniteShares, een kleinere speler die vorig jaar op de markt kwam, zag daarnaast zijn activa onder beheer deze maand plots vertienvoudigen tot 156 miljoen dollar.

De grootste goud-ETF, State Street’s Gold Trust, daalde echter van een piek van 37,6 miljard dollar naar 34,7 miljard dollar.

De goudprijs op de spotmarkt is dit jaar ook slechts 0,1 procent gestegen, het edelmetaal koerst ondertussen ietwat boven de 1.300 dollar per ounce.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr