Zowel Chinese -productie als goudconsumptie daalt

Terwijl de Chinezen genieten van een week vakantie tijdens het Chinese nieuwjaar, waarbij de prijs ondersteunt wordt door de grotere vraag tijdens die feestperiode, blijkt dat de Chinese goudconsumptie vorig jaar voor het eerst in drie jaar tijd is gedaald.

Ajay Kedia, directeur van Kedia Advisory in Mumbai: “Chinese New Year is in front of us and some buying has emerged because of that. The market is also going up because of central bank buying, geopolitical risks such as Yemen missile attack – all these factors are supporting gold”

China, de grootste goudproducent en goudconsument van de wereld, consumeerde in totaal 1.002,78 ton goud vorig jaar. Dat betrof een daling van liefst 12,91 procent, aldus de China Gold Association.

De daling was toe te schrijven aan de neerwaartse druk op de Chinese economie evenals de stijgende goudprijs in de tweede helft van 2019.

De goudkoers steeg in 2019 in dollars met 18,3 procent, voornamelijk door de versoepeling van het beleid van grote centrale banken wereldwijd. Ook het feit dat China en de VS in een handelsoorlog zijn verwikkeld was daar debet aan.

De koers van het edelmetaal steeg in China boven de 20 procent, wegens de zwakkere Chinese yuan.

De China Gold Association schrijft op haar website: “The high price has led investors in solid gold to adopt a ‘wait and see’ stance and sales of gold bars by key enterprises and commercial banks have also fallen sharply”

De Chinese goudconsumptie voor het gebruik in sieraden daalde vorig jaar met 8,16 procent tot 676,23 ton. De vraag naar goudstaven en gouden munten daalde daarnaast met liefst 26,97 procent tot 225,8 ton.

En ook de Chinese binnenlandse productie van goud daalde vorig jaar, met 5,21 procent tot 380,23 ton. Dat leverde voor een derde achtereenvolgend jaar een daling op.

Reden daarvan is dat er wereldwijd een groter tekort ontstaat in ondergrondse reserves. De vereniging merkte echter wel op dat dit gedeeltelijk werd gecompenseerd door een stijging van de goudimport, met 6,57 procent.

Verder kocht de People’s Bank of China, de centrale bank van China, vorig jaar extra goud op. Zij verhoogde haar goudreserves van 59,56 miljoen ounces eind 2018 naar 62,64 miljoen ounces eind 2019.

Bronnen: Reuters, Yahoo

Foto: Flickr