Platina stijgt tot boven 1000 USD

De platinaprijs was lange tijd een serieuze achterblijven. Alle aandacht ging uit naar goud, maar ook zeker naar palladium en rhodium, die nieuwe records neerzetten. Platina was uit de gratie omdat het vooral wordt gebruikt als katalysator in dieselauto’s, die momenteel onder vuur liggen. Maar alles komt terug!

De platinaprijs kende de beste dag in bijna twee jaar omdat de prijzen voorbij het magische cijfer van 1000 USD per ounce gingen. Dat was al lang niet meer gebeurd.

Alle edelmetalen kenden woensdag een uitstekende dag, omdat beleggers de ondertekening van de Amerikaans-Chinese fase one deal nog moesten verteren. Platina was de beste presteerder en steeg met maar liefst 3,7 procent op dagbasis, gevolgd door palladium dat 2 procent steeg.

Analisten waren in feite verbaasd waarom de platinaprijs zoveel steeg zonder dat er specifiek nieuws werd gesignaleerd. Maar zo moeilijk is de hele analyse niet. Platina was gewoon spotgoedkoop en laag gewaardeerd, en dan gaan er zich traders positioneren. En het niveau van 1000 USD per ounce zal nu nog meer kopers gaan aantrekken.

De redenen voor de stijging zit waarschijnlijk in een combinatie van factoren. Vergeet niet dat er in Zuid-Afrika, een belangrijke leverancier van platina, recent stroomonderbrekingen zijn geweest. het risico is daar dat de aanvoer wordt onderbroken en waardoor de markt nog een stuk krapper gaat worden.

Technische traders bevestigen dat het niveau van 1000 USD voor platina een zeer belangrijke technische trigger is. Onderschat dus de koopinteresse niet de komende weken!