Zilver presteerde in juli beter dan elk actief, beste maand sinds 1979

Een rally in de prijs van zilver van liefst 34 procent zorgde ervoor dat juli een van de beste maanden ooit waren voor het edelmetaal.

Het deed het daarbij beter dan welk ander belangrijk financieel actief dan ook en de prijsstijging was het meest sinds december 1979.

Het overtrof de winst van ongeveer 13 procent in de Shanghai Composite index en die van Braziliaanse aandelen. Goud steeg in juli met “slechts” 11,5 procent.

Terwijl enkele individuele aandelen beter presteerden dan zilver torende het edelmetaal boven alle andere commodities- en aandelenindexen uit. Zilver, ook wel “poor man’s gold”, steeg daarbij samen met grote broer goud.

Suki Cooper, analist bij Standard Chartered in New York: “The pace of buying has been incredible across the silver products, whereas you’d expect that strength in gold. But once investors feel they are priced out of gold they may turn to silver, or they may look at the gold/silver ratio and feel it is undervalued”

Het aantal aanhoudingen in zilver-ETF’s, beursgenoteerde fondsen dat gedekt wordt door fysiek zilver, is dit jaar gestegen tot een record van 8.445 ton. Dat is bijna het dubbele van het vorige record in 2009.

De prijs van zilver, dat berucht is om haar volatiele karakter, bleef aan het begin van het jaar achter. Hierdoor bereikte de goud/zilver-ratio in maart een absoluut record van 125.

Dat wil zeggen dat voor elke ounce goud daarmee 125 ounces zilver aangekocht kon worden, een fenomeen dat niet eerder voorkwam. Met andere woorden: zilver was nog nooit zo goedkoop ten opzichte van goud.

Sindsdien is zilver meer dan 100 procent gestegen, terwijl goud “slechts” 30 procent steeg. Ned Naylor-Leyland, fondsmanager edelmetalen bij Jupiter Asset Management, denkt dat zilver nog steeds beter zal presteren dan goud.

De huidige ratio is met 70 immers nog steeds meer dan het dubbele van wat het was in 2011, toen de goudprijs een record aandeed boven de 1.900 dollar per troy ounce en zilver de 50 dollar noteerde.

De goud- en zilver-ETF’s zagen dit jaar al een stijging in aanhoudingen van meer dan 50 miljard dollar. Deze ETF’s hebben nu meer goud in handen dan welke centrale bank dan ook, met uitzondering van de Amerikaanse Federal Reserve.

Daarnaast: beleggers hebben in de eerste acht maanden van het jaar meer zilver via ETF’s aangekocht dan de 10 grootste mijnbouwbedrijven ter wereld vorig jaar samen produceerden.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

Foto: Flickr