Zilver gaat naar $100 dollar volgens Neumeyer

zilver

Met een zilverprijs van rond de $15 dollar lijkt de prijs van $50 dollar van een paar jaar geleden ver weg. Keith Neumeyer – CEO van First Majestic Silver Corp en First Mining Finance – is overtuigd dat zilver naar de $100 dollar zal gaan. Gekeken naar de “fundamentals” zou dat zo maar kunnen.

Vraagzijde
De zilvervraag voor sieraden zal dit jaar waarschijnlijk toenemen met 5 procent. De industriële vraag naar zilver maakt het leeuwendeel uit van de totale vraag. In 2015 was de industriële vraag goed voor zo’n 54 procent van de totale fysieke vraag, voor 2016 zal dit naar alle waarschijnlijkheid nog hoger zijn.

Het gebruik van zilver voor fotovoltaïsche zonne-energie zal ook in 2016 naar verwachting stijgen en de vorige piek van 75,8 miljoen ounces in 2011 overtreffen.

Ook de vraag naar zilver van producenten van ethyleenoxide wordt in 2016 geschat op meer dan 10 miljoen ounces. Dat is meer dan 25 procent ten opzichte van de vraag in 2015. Ethyleenoxide is cruciaal in de productie van kunststoffen, oplosmiddelen en detergentia. Ook 2015 kende trouwens een enorme groei, de vraag naar zilver vanuit ethyleenoxide producenten was vorig jaar meer dan 40 procent ten opzichte van 2014.

Gekeken naar de vraag naar zilveren munten ziet het plaatje er helemaal rooskleurig uit. Kende 2015 een record van 130 miljoen ounces, zal dat dit jaar hoogstwaarschijnlijk overtroffen worden.

De US Mint heeft de eerste 6 weken van het jaar al acht miljoen ounces zilver verkocht aan American Eagle munten.

De Australische Perth Mint geeft aan een enorme omzet te draaien. In januari meldde zij dat de omzet gestegen was met 151,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het verkocht 1,47 miljoen ounces zilver.

Ook de Royal Canadian Mint liet opmerkelijke verkoopcijfers zien. Zij verkocht in het derde kwartaal van 2015 9,5 miljoen ounces zilver. Dat was een stijging van de omzet van 75,9 procent.

Zilveraanbod
Verder, gekeken naar het zilveraanbod, zien we dat de productie wereldwijd steeds minder wordt. In de eerste 11 maanden van 2015 daalde de Amerikaanse zilverproductie met ongeveer acht procent. In Canada was dit zelfs nog meer. Tussen januari en november 2015 kende zij een daling in productie van 22 procent. En ook voor 2016 wordt in Canada een daling verwacht in productie van 5 procent.

Met deze fundamentals lijkt de huidige zilverprijs niet lang houdbaar en Neumeyer zou best wel eens gelijk kunnen krijgen. Een lagere prijs ligt in ieder geval niet voor de hand. Ook het zilver aanbod vanuit de recycling biedt weinig hoop. Dit daalt al enkele jaren op rij en zal in 2016 waarschijnlijk nog verder verzwakken. De toekomst voor de zilverprijs lijkt er een met een zilveren rand.

Bronnen: Silver Institute, Seeking Alpha, Profit Confidential

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]