Goud kan stijgen naar 1400 USD/ounce, zegt topvoorspeller

We hadden sinds het begin van het jaar al gezien waartoe goud in staat is wanneer de rally echt begint. De risicoaversie op de financiële markten heeft ertoe geleid dat de goudprijs nu al rond de 1200 USD staat. De vraag is uiteraard wat er zal gebeuren in de komende maanden. Gaan we terug naar af, of zal goud doorstomen?

Volgens een vooraanstaande voorspeller zal goud inderdaad verder stijgen naar 1400 USD per ounce als de risicoaversie verdergaat. Deze econoom heet Barnabas Gan en is werkzaam bij Oversea-Chinese Banking Corp. Hij is gebaseerd in Singapore en is daardoor goed op de hoogte van het prijssentiment in Azië.

In een recent rapport van 19 februari trok de analist zijn prijsvoorspelling op naar een range tussen 1000 en 1150 USD per ounce tegen het einde van het jaar.

Het gele metaal behoort tot de beste performers in het grondstoffencomplex. Hierdoor zien verschillende analisten, die uiteraard steeds achter de feiten lopen, zich genoodzaakt om hun prijsdoelen voor het goud aanzienlijk op te trekken.

Goud fungeert van oudsher als een veilige haven nu de aandelenmarkten in het slop zitten. Hij benadrukt wel dat een forse toename van de risicoaversie een voorwaarde is om de goudprijzen te doen stijgen naar de beoogde 1400 USD per ounce.

We hechten wel belang aan de voorspellingen van deze analist, want zijn bedrijf werd door Bloomberg uitgeroepen als de beste voorspeller van de edelmetaalprijzen voor het laatste kwartaal van 2015.

Ook is de outlook van Gan afhankelijk van hoeveel keer de Fed uiteindelijk de rente zal optrekken. De doelstelling van 1000 USD per ounce is gebaseerd op de veronderstelling dat de rente drie keer wordt verhoogd, terwijl 1150 USD gebaseerd is op één enkele renteverhoging.

Goud blijft bij uitstek een langetermijnverzekering in een gespreide portefeuille, en daardoor zijn prijsdoelen op korte termijn in feite minder relevant. Het belangrijkste is het gevoel van veiligheid dat men krijgt wanneer men een actief in handen heeft waar geen tegenpartij tussenzit.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]