Zilver en platina blijven het moeilijk hebben

De afgelopen twee weken waren een echte rollercoaster voor de financiële markten. We hebben gezien dat goud zijn reputatie van vluchtwaarde echt heeft waargemaakt. De andere parallelle edelmetalen zoals zilver en platina blijven het toch vrij moeilijk hebben. Platina bereikte in januari een piekniveau en zit sindsdien in een neerwaartse trend. Ondertussen zijn er enkele heroplevingen gebeurd, maar over het algemeen blijft de trend neerwaarts.

Zilver heeft daarentegen ook enkele vrij agressieve bewegingen in twee richtingen gekend, maar is ook lager gegaan. De afgelopen rally die we gezien hebben de afgelopen weken beschouwen vele traders jammer genoeg als een verkoopgelegenheid.

Zilver is nochtans in vele jaren niet zo goedkoop geweest ten opzichte van goud. De goud-zilver ratio staat rond de 100. Dat is een historisch gezien erg ‘stretched’ niveau.

Het goede nieuws is dat zilver een totaal genegeerd edelmetaal is, dat ook kleinere beleggers kan aanspreken wanneer goud te duur wordt. Het zilver wordt niet voor niets het ‘poor man’s gold’ genoemd.

In het verleden is de zilverprijs steeds meegegaan met de goudprijs tijdens haussefasen, en we zien niet in waarom dat nu anders zou zijn.

De platinaprijs hangt af van de auto-industrie, die nu vooral palladium en rhodium nodig heeft voor het bouwen van katalysatoren. Platina is ten opzichte van goud ook enorm goedkoop, en ook hier is het een kwestie van tijd vooraleer er een inhaalbeweging komt.