Grote stijging aantal verkopers gouden sieraden

De afgelopen weken zagen opkopers van goud in de VS en Europa een flinke stijging in het aantal mensen die hun gouden sieraden wilden verkopen.

Het lijkt erop dat velen de hoge goudprijs, dat in verschillende valuta als euro’s, yen, Canadese en Australische dollars een record aandeed, aangrijpen om te cashen.

Zij lijken van mening dat de goudprijs, die de afgelopen maanden flink steeg, een pas op de plaats gaat maken.

Met het feit dat goud gisteren, zeker in Amerikaanse dollars, een sell-off kende kunnen ze daar nog wel eens gelijk in hebben.

De verkoop van “schrootgoud” of gouden sieraden stijgt altijd wanneer de koers van het edelmetaal hoger gaat. Toch geeft Tobina Kahn, eigenaar bij House of Kahn Estate Jewelers in Chicago, aan dat ze nog niet eerder zo’n grote stijging zag.

House of Kahn Estate Jewelers zag daarbij vorige week het aantal beoordelingsboekingen van sieraden 12 procent stijgen in vergelijking met het gemiddelde.

De buitengewoon snelle stijging van goud, dat vorig jaar in dollars 18 procent steeg en tot donderdag nog eens met 8,4 procent dit jaar, zorgde voor een grotere interesse van eigenaren tot verkoop.

Op vrijdag werd de bezorgdheid over een mogelijke daling werkelijkheid. Nadat goud op 24 februari de 1.689,31 dollar per ounce aandeed daalde het gisteren tot 1.563 dollar per ounce.

Maar in plaats van dat het aantal aanbiedingen van gouden sieraden nu tot een halt komt kan het zo maar zijn dat er juist meer mensen hun gouden sieraden willen verkopen.

De beste verkoopdagen komen gewoonlijk voor wanneer de hogere prijs begint te dalen, aldus Ash Kundra, mede-eigenaar van juwelier J Blundell & Sons in Londen.

Over het algemeen is schrootgoud goed voor ongeveer 30 procent van het totale wereldwijde aanbod. Naar schatting steeg de hoeveelheid schrootgoud vorig jaar met 2,5 procent.

Dit jaar wordt een nog grotere stijging verwacht, in het bijzonder aangezien het edelmetaal in euro’s een record aandeed, zo liet Europese goudraffinaderij Heraeus Holding weten.

Maar terwijl de verkopen van schrootgoud in de VS en Europa hoger liggen is de situatie in China heel anders. Zowel gekeken naar de koop als de verkoop van gouden sieraden.

Daar is de verkoop van gouden sieraden dit jaar ingestort, mede wegens de economische schade die het coronavirus met zich meebrengt.

Het winkelend publiek blijft uit de buurt van openbare plaatsen om besmetting te voorkomen, terwijl ze ook hun uitgaven beperken tot basisbenodigdheden.

Bronnen: Bloomberg, Yahoo Finance, FX Street

Foto: Flickr