Zilver blijft verwaarloosd

Wanneer we over edelmetalen spreken, dan heeft bijna iedereen het over goud. Dat is logisch, want het is ook het metaal dat het meeste in het nieuws komt en het meeste tot de verbeelding spreekt.

Maar zilver mag je absoluut niet negeren, want het is een edelmetaal met verschillende bijzonder interessante eigenschappen. Het is niet alleen een edelmetaal, maar ook een industrieel metaal met talrijke toepassingen.

Ondertussen blijft het wel een verwaarloosd actief, maar het is best mogelijk dat dit in 2018 zal veranderen. De prijzen zullen immers naar verwachting stijgen op basis van een herstellende industriële en beleggersvraag, als we de jongste zilvervooruitzichten van HSBC mogen geloven.

Volgens de analisten van deze bank zal zilver gematigd hoger gaan in 2018 en 2019 op basis van sterke industriële vraag en beperkt aanbod. De prijsvoorspelling die de bank naar voren schuift voor dit jaar is een gemiddelde prijs van 17,92 USD per ounce. Dat stemt overeen met een winst van 4% ten opzichte van de huidige prijzen.

De voorspelling van HSBC merkte op dat de verwachte renteverhogingen door de Fed al werden ingeprijsd door de markten, en bijgevolg waarschijnlijk geen aanzienlijke impact zullen hebben op de zilverprijzen.

Indien de centrale banken de renteverhogingen minder dan verwacht doorvoeren, dan kan het zilver nog meer stijgen.

Een belangrijke factor die een grote impact kan hebben op de zilverprijzen is de industriële vraag. Die zal na verschillende jaren terug gaan aantrekken, gestuwd door de fotovoltaïsche panelen en de elektronica.

Aan de kant van het aanbod zal het mijnaanbod het komende jaar lichtjes gaan toenemen, maar dan de komende jaren weer gaan afnemen.

Een andere positieve factor is dat beleggers opnieuw weer meer geld zijn gaan stoppen in ETF’s en andere producten. Er is heel wat ruimte om opnieuw net long posities te gaan innemen.

Conclusie: het metaal presteerde niet zoals verwacht, maar de vooruitzichten zijn behoorlijk goed.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999