Zijn elektrische auto’s wel de toekomst?

Stellantis waarschuwt voor bloedbad na prijsverlagingen elektrische wagens.” 

“Nieuwe CEO Toyota wil strategie elektrische wagens herzien.”

“Volkswagen vermindert productie van EV’s omdat de vraag instort.” 

“Apple trekt de stekker uit ontwikkeling elektrische wagens.” 

“Volvo stopt verdere financiering Polestar”

“Ford vermindert de productie van F-150 Lightning nu de vraag naar elektrische auto’s afneemt.”

Het begon allemaal met een beslissing van de centrale planners in juni 2022:

“De Europese Unie wil dat er vanaf 2035 enkel nog emissievrije of klimaatneutrale nieuwe auto’s verkocht worden. Ministers van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover vannacht een akkoord in Luxemburg.” 

Autoproducenten zagen de bui hangen en gingen massaal investeren in de productie van elektrische voertuigen. 

Wat kan je anders doen? 

Als de centrale planners beslissen dat er straks enkel nog elektrische voertuigen verkocht kunnen worden, heb je geen andere optie dan met de stroom mee te gaan. 

Er werden tientallen miljarden euro’s geïnvesteerd in de groene waanzin en ze moeten nu allemaal vaststellen dat deze investeringen alleen maar rode cijfers opleverden. 

De westerse autoproducenten hebben geen idee hoe ze op een rendabele manier elektrische voertuigen kunnen produceren en ondertussen halen de Chinezen de kaas tussen hun brood. 

Europa wil graag de morele wereldleider zijn inzake klimaat maar het is bijzonder ironisch om vast te stellen dat men op deze manier de Europese autosector langzaam de nek omdraait. 

En niet alleen de autosector overigens. Wie het dossier rond de Belgische busbouwer Van Hool volgt, ziet enorme gelijkenissen. 

Het zijn overigens niet enkel de producenten die de elektrische auto’s de rug toekeren. Ook het enthousiasme van consumenten neemt behoorlijk hard af. Een recente studie van S&P Global Mobility toonde aan dat bijna de helft van de elektrische rijders weer willen overstappen naar een klassieke verbrandingsmotor.

Moeten we ons dan niet stilaan de vraag stellen of beleggers platina vroegtijdig hebben afgeschreven?

De prijs is weggezakt tot het laagste niveau van de voorbije 65 jaar omdat iedereen overtuigd leek dat we tegen 2035 enkel nog elektrisch zouden rijden:

Zijn elektrische auto's wel de toekomst?

Maar het lijkt me momenteel een stuk interessanter om de andere kant van de trade te nemen en in te zetten op een revival van de verbrandingsmotor. 

Een terugkeer naar de gele lijn op de grafiek, lijkt een absoluut minimum. Dan hebben we het over een stijging van 130% ten opzichte van de huidige koers. 

Een koers onder die lijn was in het verleden steeds een signaal dat platina te goedkoop noteerde. 

Platina was in het verleden namelijk bijna altijd duurder dan goud. In 2008 zelfs 2,5x zo duur. Als we dat niveau opnieuw willen bereiken, moet de platinaprijs 460% stijgen.

Groeten

Maarten Verheyen