Wereldbank positief voor goud

De goudprijzen hebben het moeilijk om de laagtepunten van dit jaar te overstijgen. De Wereldbank blijft echter positief voor de goudprijs en zegt dat de prijzen in de loop van dit jaar zullen blijven stijgen.

In haar bijgewerkte rapport over de verwachtingen voor de grondstoffenprijzen, vermeldde de internationale bank dat de goudprijzen het jaar zullen afsluiten boven een koers van 1300 USD per ounce. Dat zou een winst van 3,2% betekenen ten opzichte van de huidige koers.

De outlook komt er op een moment waarop de goudprijzen het laagste niveau bereiken in vier maanden tijd. De juni goudfutures verhandelden onlangs op een niveau van 1273 USD per ounce. Dat is vrij stabiel ten opzichte van de dag ervoor.

De analisten die de goudprijzen volgen, stellen dat de goudprijs het moeilijk heeft om beleggers aan te trekken. De Amerikaanse aandelenmarkten noteren immers bijzonder hoog. Hierdoor zien beleggers niet de noodzaak om te gaan investeren in goud.

Tezelfdertijd noteert de USD index op het laagste peil in zowat twee jaar. De laatste stand die we zagen was zowat 97,8 punten.

Terwijl de Wereldbank optimistisch is over de goudprijs, ondanks de vrij zwakke prestaties in het eerste kwartaal van dit jaar, zijn de analisten minder positief voor de zilverprijs. Zilver is al heel lang een underperformer op de wereldwijde markten voor edelmetalen. Dat komt ook tot uiting in de goud-zilver ratio, die op het hoogste peil noteert in vele jaren, met name bijna 86. De futures noteren op dit moment in de buurt van 14,82 USD per ounce.

De analisten van de Wereldbank gaven ten slotte nog mee aan beleggers dat zij verwachten dat de zilverprijzen voor de rest van het jaar op de huidige niveaus zullen blijven noteren. De industriële vraag, met name de vraag die afkomstig is van de zonnepanelensector, blijft immers bijzonder zwak. Voor beleggers houdt dit in dat zilver een echte buitenkans is.