Wereldbank denkt dat beste voor goud en zilver achter de rug is

De goudmarkt heeft mogelijk de beste prestaties van dit jaar al achter de rug, naarmate het eerste kwartaal voorbij is. Beleggers die uitkijken naar hogere zilverprijzen dit jaar, kunnen mogelijks ook teleurgesteld geraken.

In het jongste halfjaarverslag, dat vorige maand werd gepubliceerd door de internationale bank der banken, werd opgetekend dat de Precious Metals Price Index in het eerste kwartaal 4% steeg. Dat volgt op een marginale groei in het eerste kwartaal van 2017.

De winsten in de eerste drie maanden van het jaar waren te danken aan een stijging van 4% in de goudprijs en een rally van 6% van de platinaprijzen. De analisten merken op dat de twee metalen hoger werden gestuwd dankzij “verwachtingen van stijgende inflatie, groeiende geopolitieke spanningen, en een zwakkere USD.”

Zilverprijzen stegen in het eerste kwartaal van 2018 slechts in beperkte mate, in vergelijking met de winsten die in dezelfde periode vorig jaar werden neergezet.

De zilverprijzen gingen hoger dankzij een afnemende productie en vrij zwakke beleggingsvraag in vergelijking met de andere twee metalen.

Als we vooruit blikken, dan zijn de analisten niet bijster optimistisch. Zij denken dat de zilverprijzen het voor de rest van het jaar moeilijk gaan hebben. De commentaren komen er omdat de zilverprijs gevangen blijft binnen een vrij nauwe bandbreedte. De zilverfutures voor juli noteerden onlangs aan 16,59 USD per ounce. Dat is een daling met 2,6% sinds het begin van het jaar.

De zilverprijzen zullen naar verwachting licht dalen doordat de industriële vraag licht afneemt. Meer dan de helft van de zilverconsumptie gaat immers naar industriële toepassingen. De vraag van de fotovoltaïsche en elektronische sectoren blijft sterk, maar wordt geërodeerd door vervanging en meer efficiënte productietechnieken.

Wij hebben een andere mening over zilver en benadrukken dat het edelmetaal ongelooflijk goedkoop is. Dit kan niet blijven duren en in het verleden is dit steeds een goed koopmoment geweest. Zorg er wel voor dat je het fysieke edelmetaal in handen hebt!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]